Aquest dilluns 16 de setembre es va formalitzar la constitució de la Mesa de Diàleg Interconfessional d’Espanya, una nova plataforma de col·laboració entre diverses confessions cristianes del país. L’acte de signatura es va celebrar a la Catedral del Redemptor de Madrid, i va aplegar onze representants de diferents esglésies. La mesa serà presidida per Carolina Bueno, de la Federació d’Entitats Religioses Evangèliques d’Espanya (FEREDE).
L’objectiu d’aquest organisme és continuar amb les iniciatives de diàleg i cooperació desenvolupades en els darrers anys entre les diverses confessions cristianes. Des de la celebració de trobades interreligioses, fins a la promoció de la llibertat religiosa, la mesa vol formalitzar aquests esforços i establir un espai permanent de col·laboració. Tot això, respectant la identitat i doctrina pròpies de cada confessió.
Els membres de la mesa han expressat en un comunicat que la iniciativa vol “promoure el diàleg per al bé comú” i “garantir el dret fonamental a la llibertat religiosa dels creients“. A més, pretén aportar valors essencials a la societat, subratllant “el paper de la fe cristiana com a eina per construir ponts entre persones i comunitats”.
Diàleg, intercanvi i cooperació
La mesa treballarà en tres àrees principals: el diàleg respectuós i constructiu entre les confessions, l’intercanvi de recursos quan sigui possible, i la cooperació en projectes d’interès comú. Aquest enfocament permetrà als seus membres donar un testimoni comú de servei a la societat espanyola.
Entre les confessions participants es troben la Conferència Episcopal Espanyola, diverses esglésies ortodoxes (com la de Romania i la del Patriarcat de Moscou), la Comunió Anglicana, i diverses esglésies evangèliques, incloent-hi la FEREDE i la Iglesia Evangélica Española. Totes elles treballaran de manera conjunta per assolir els objectius establerts.
Carolina Bueno ha estat nomenada presidenta de la mesa, juntament amb Rafael Vázquez com a secretari i dos vicepresidents: el bisbe auxiliar de Sevilla, Ramón Valdivia i el bisbe de l’Església ortodoxa romanesa d’Espanya i Portugal, Timotei Lauran. Els càrrecs tenen una durada de tres anys, amb opció a renovació, marcant un període inicial de col·laboració per fomentar el diàleg i el servei comunitari.
La Mesa de Diàleg Interconfessional d’Espanya suposa un pas important cap a la col·laboració entre diferents confessions cristianes, promovent la convivència pacífica i treballant en projectes conjunts que beneficien la societat en general. Aquesta iniciativa busca no només defensar els drets religiosos, sinó també construir ponts entre comunitats i reforçar els valors del diàleg i la comprensió mútua en un món cada cop més plural.