Les tres religioses de les Carmelites de la Caritat Vedruna de Sant Feliu de Guíxols marxaran del poble el pròxim 10 d’octubre després que la direcció de l’orde a la província europea, amb seu a Madrid, hagi decidit posar fi a la presència de la congregació en aquesta localitat del Baix Empordà.
La primera comunitat Vedruna va arribar a Sant Feliu l’any 1858 per atendre persones vulnerables a l’hospital del municipi; posteriorment hi van establir un parvulari i, cap a finals del segle XIX, van començar a gestionar el seu primer col·legi propi al carrer Capmany.
Les religioses que hi han estat durant el darrer mig segle són la Dolors, de 97 anys, la Teresa, de 81, i la Maria Àngels, de 68. “Han estat una colla d’anys aquí, però ara la realitat s’imposa, ja tenim una certa edat i val més quedar-nos amb el bon regust de boca que deixa tota la tasca que hem fet durant tants anys. Això és l’important”, reconeix la Teresa.
Era l’any 1976, un any després de la mort de Franco, quan les germanes de la comunitat van instal·lar-se al barri de Vilartagues de Sant Feliu, un barri que aleshores estava en construcció, amb carrers per asfaltar i on ni tan sols la plaça havia estat construïda, com recorda la religiosa.
Una comunitat implicada amb el barri
“Ens vam implicar en tot el que suposava aquell començament, calia intentar cohesionar els veïns a través de moltes activitats. En bona part ho vam fer des de la parròquia, amb la qual vam estar sempre molt vinculades”, descriu la Teresa que, juntament amb la Maria Àngels, s’ha dedicat professionalment a la docència a les escoles Vedruna, primer a Sant Feliu i posteriorment a Palamós.
Quan l’any 1976 l’escola de Sant Feliu de Guíxols es va associar amb el col·legi de Sant Josep i la Teresa i la Maria Àngels van marxar a Palamós, la Dolors, en canvi, va apostar per continuar enfortint els vincles amb els veïns. “Totes tres hem sigut sempre com unes veïnes més del barri”, assegura Teresa.
En aquests dies, des que s’ha sabut que marxaran, el pis de planta baixa del carrer Alacant on han viscut fins ara les tres religioses no ha deixat de rebre visites per part dels veïns i veïnes que s’hi han apropat per acomiadar-se i agrair-les la seva implicació amb el barri.
A partir d’ara, la Dolors viurà a la comunitat Vedruna de Caldes de Malavella, que acull les germanes Vedruna en edat més avançada, mentre que la Teresa i la Maria Àngels aniran a la Cellera de Ter. “Allà hi ha una comunitat molt implicada en el poble, potser minvarà una mica el ritme de la nostra activitat, però col·laborarem en tot el que calgui i continuarem sent veïnes dels nostres veïns, per ajudar tothom que necessiti alguna cosa”, conclou la Teresa.