En un moment d’immens dolor per les pèrdues causades per la DANA al Païs Valencià, la Província Espanya Est de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül ha obert les portes per donar refugi a les persones desplaçades després d’haver perdut la llar per culpa de la catàstrofe.
Segons ha explicat la Companyia en un comunicat, una setmana després de la tragèdia ja han acollit una trentena de persones als edificis de Sant Eugeni, a l’Obra Social Lluïsa de Marillac de València i al centre de Castellnovo. També s’han ofert més de cent places d’allotjament per a aquells qui es troben en situació de vulnerabilitat.
Amb aquesta iniciativa, les Filles de la Caritat busquen fer realitat l’esperança enmig de l’adversitat. “La prioritat és abrigar la fragilitat de les persones que han patit pèrdues devastadores i oferir-los un espai segur mentre comencen a reconstruir les seves vides”, afirma Carlos Piñyeroa, director general de la Província d’Espanya Est.
El passat 2 de novembre, les primeres persones procedents de la localitat de Catarroja ja van ser acollides a les instal·lacions de València, on les Filles de la Caritat s’encarreguen de proporcionar-los suport emocional i acompanyament. A més, dos treballadores socials han començat entrevistes individuals amb cada persona per identificar les seves necessitats.
Prendre consciència sobre el canvi climàtic
Les Filles de la Caritat han volgut aprofitar aquesta ocasió per recordar la importància de prendre consciència sobre el canvi climàtic, un problema que accentua les catàstrofes naturals com aquesta. “No podem mirar cap a un altre costat, estem davant d’una crisi ambiental que genera morts, migracions forçades i desigualtat”, expressa Piñyeroa.
“Volem convertir la fraternitat i la sororitat en gestos reals de solidaritat i acollida“, afirma el director. Inspirades en la proximitat de Jesús amb els més vulnerables, la Companyia dona suport a les persones afectades, amb la convicció que és “en la fragilitat on es reconeix la necessitat mútua de suport.”
La Província Espanya Est, amb presència a Navarra, Aragó, Catalunya, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana, continua treballant en àmbits d’acció social diversos, com l’atenció a persones sense llar, dones víctimes de violència de gènere i persones migrants, a través dels seus més de 40 centres, 1.100 treballadors i 400 voluntaris.