Les parròquies del Prat de Llobregat s’han sumat a Energia del Prat, la comunitat energètica de la ciutat, a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè, segons ha anunciat aquesta setmana l’ajuntament de la localitat. D’aquesta manera, l’energia que generi la nova instal·lació se cedirà aquesta comunitat local d’energia impulsada per l’Ajuntament a inicis de 2023 amb la finalitat de proporcionar serveis energètics a tots els habitants, comerços i empreses locals, apostant per “una energia neta, de proximitat, més econòmica i democràtica”.
Després d’haver completat fa uns mesos la instal·lació de les plaques a l’església de la Mercè, en aquests dies s’està treballant per culminar el procés també a la de Sant Pere i Sant Pau. Així, els temples han posat les seves teulades a disposició del consistori per contribuir a augmentar el nombre de cobertes necessàries per generar energia local.
El procés va començar en el moment en què el rector de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau del Prat, Mn. Josep Torrente, va demanar informació per a instal·lar plaques per autoconsum al sostre de la parròquia. “L’interès per les plaques va ser fruit de la reflexió que suscitava en la comunitat cristiana la lectura i el treball amb l’encíclica Laudato Si’ i en el grup d’Ecoparròquies [xarxa de parròquies ecosolidàries] que va començar la reflexió al Prat abans de la pandèmia”, explica Torrente a Flama. “Al ser l’església un edifici singular del Prat —afegeix— vam fer la consulta per assegurar que no sortirien pegues un cop iniciat el projecte”.
Aleshores, l’ajuntament havia començat a muntar instal·lacions als seus equipaments, finançades amb fons europeus. “Ens vam adonar que es podia fer un projecte a escala molt més gran i vam buscar la manera de dur-lo a la pràctica amb l’ajuntament”, relata el rector. Amb aquesta decisió, segons Torrente, la parròquia es beneficiarà de l’autoconsum, l’Ajuntament abaratirà durant les hores de producció solar la factura de pobresa energètica, que és alta al Prat, i en conjunt l’església contribuirà al procés de sostenibilitat energètica del municipi.
En aquests moments, mentre conclou el procés d’instal·lació de les plaques a l’església de Sant Pere i Sant Pau, la parròquia i l’equip de govern treballen en els tràmits de connexió a la xarxa i creació d’aquesta comunitat energètica que té com a principal valor afegit el fet d’haver estat concebuda com a eina bàsica per a la democratització de l’energia, fent que la ciutadania sigui part activa en la generació, consum i compartició d’energia.
La iniciativa, de caràcter pioner, permetrà abocar a la comunitat ciutadana l’electricitat que generin les plaques de les cobertes dels temples parroquials, que a canvi rebran una compensació, una part en electricitat i una altra en diners, que cobrirà de sobres el seu consum propi. “La participació en el projecte no només ens permet produir energia per al consum propi sinó també poder atendre les llars en situació de pobresa energètica”, assegura el rector.
Segons ha informat l’Ajuntament del Prat de Llobregat, les dues esglésies s’han afegit amb aquesta decisió a una llista on ja figuren 19 equipaments amb una capacitat de generació de 1.015 kW. Els edificis van des de la Granja Avícola Torres fins al Centre Municipal de vela, passant per nou escoles, una escola bressol, dos Centres Esportius Municipals, dos Centres Cívics, un centre cultural i dos edificis municipals, el d’oficines del carrer del Centre i el de manteniment i serveis. Amb aquesta recent incorporació, Energia del Prat fa un pas més en el seu objectiu d’esdevenir la comunitat local d’energia més gran de l’estat.