La festa del Corpus Christi d’aquest any ja és una realitat. De dijous a diumenge, aquesta celebració omplirà els carrers i les places de tots els territoris diocesans amb expressions tradicionals sorgides des de l’Església catòlica per venerar l’eucaristia (té el seu origen el 1316, quan el papa Joan XII en va universalitzar la celebració) i per convertir-se, alhora, en un esdeveniment social, cultural i festiu de gran transcendència. Des de les estores de Corpus o catifes de flors fins a l’ou com balla (enguany amb mesures preses arreu per restringir l’ús de l’aigua a causa de la sequera que es viu), tota ella va ser declarada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Axí és com el Corpus és l’encarregat de marcar el punt àlgid de la primavera i de treure tot el potencial festiu a Catalunya. En aquest sentit, una explosió de flors i catifes omplirà aquest cap de setmana els carrers perquè, per sobre, hi passin les processons i tot tipus de manifestacions tradicionals.
En canvi, no serà fins al 15 de juny quan això succeeixi a les Borges del Camp, al Baix Camp, però només amb el fet religiós com a protagonista: es tracta de la festa de la Capvuitada, la qual commemora el vot del poble datat del 1801, quan les Borges va decidir dedicar una festa al Santíssim Sagrament després de cinc anys amb pedregades permanents durant l’estiu. Aleshores, aquestes van destruir-hi totes les collites.
Això no obstant, en aquesta celebració borgenca, “la tercera festa major de la vila per a molts dels veïns“, defineix la regidora de festes del consistori local, Maria Vilà, el relleu generacional no és clar: “Un dels obstacles perquè la festa es mantingui és que la gent de les Borges del Camp cada vegada treballa més fora del municipi, cosa que provoca que es perdi participació en no tenir assignat aquest dia com a festiu a les seves respectives feines”.
El Corpus Christi, també a les escoles
La festivitat del Corpus és una realitat que també s’intenta fer present a les escoles; sobretot les cristianes. A Tarragona, existeix l’exemple del centre que hi té la Fundació Educativa Dominiques de l’Ensenyament, on “la festa del Corpus Christi es fa viure des de l’àrea de religió perquè continuï estant arrelada a la nostra societat”, manté l’educador d’aquesta escola, Marcel Pallejà. “En una època en què preparar-se i fer la primera comunió ha minvat —i molt— entre els infants, i també entre els que assisteixen a escoles cristianes com la nostra, reivindiquem el coneixement dels sagraments, malgrat que no se celebrin gaire, fent-los coincidir a classe amb el final de curs i el Corpus”, prossegueix Pallejà.
”La nostra idea com a mestres cristians compromesos és que hem de perdre la vergonya de reivindicar el veritable sentit religiós de la gran majoria de les tradicions festives i culturals del nostre país, i fer-les comprendre des de la fe, respectant, això sí, altres creences i descreences que conviuen a la societat”, sosté Pallejà, el qual continua assenyalant que “això és fer el Primer Anunci que el laïcat de l’Església d’avui ha de liderar, seguint les prioritats d’evangelització a les que ens convida el Papa Francesc”, afirma aquest professor.