A Tàrrega, a la diòcesi de Solsona, “res del que es llença a la deixalleria és un residu”, com constata Alba Coma, actual gerent de Cartaes, entitat que gestiona aquest recinte municipal i una de les deu empreses d’inserció de Càritas a Catalunya —de les quals, també, Coma n’és responsable. Des del 2011, quan va començar la seva activitat empresarial amb l’impuls de Càritas Parroquial de Tàrrega, l’economia circular ha estat prioritària per a les persones que hi treballen, la majoria en risc d’exclusió social: “Tot el que passa per les nostres mans és un tresor, per la qual cosa es renova i es revèn a preus més assequibles”.
Cartaes i la resta d’empreses d’inserció sociolaboral de Càritas a Catalunya —totes elles creades sense ànim de lucre— han donat feina directa, durant els últims sis anys, a més de 8.000 persones, prèviament derivades des dels serveis socials de cada municipi, i han gestionat més de 142 milions d’euros. “Hem crescut molt, però encara falta que socialment se’ns conegui més, ja que encara se’ns confon amb organitzacions no governamentals”, apunta Coma, formada en psicologia. “El nostre ànim de lucre —afegeix— és el de generar riquesa perquè reverteixi directament en la creació contínua de llocs de feina”.
L’itinerari d’un període màxim de tres anys ha permès a tots els treballadors que han passat per aquestes empreses, presents arreu de les Càritas diocesanes de Catalunya (“exceptuant a les terres de l’Ebre, on estem intentant que arribin aviat”, sosté Coma), l’opció de poder créixer professionalment, però també psicològicament: “Quan algú se sent útil i veu que pot aprendre un ofici acaba tenint una autoestima molt més gran“, diu l’experta en atenció a famílies vulnerables. L’accés a una feina estable, indica Coma, “és la principal porta als recursos i a processos de socialització, així com al desenvolupament personal”.
En el cas de Cartaes, per exemple, hi ha tres places de feina reservades perquè puguin ser gestionades directament des del consistori local, com també passa en altres punts del territori, on s’ha estès aquesta xarxa d’actuació sociolaboral. “Posteriorment, quan acaben el seu període laboral amb nosaltres, tots els treballadors i treballadores són més capaços de fer el salt a l’empresa ordinària“, observa Coma, que considera aquest procés com una tasca útil i capaç d’ajudar a centenars de persones en edat de treballar, deixant de dependre de l’administració pública per poder aportar-li un valor econòmic molt important. “Per això, les empreses d’inserció sociolaboral de Càritas tenen una funció cabdal a Catalunya“, afirma.
D’aquesta manera, Càritas continua impulsant projectes que fomentin l’economia social i solidària per tal de promoure un model econòmic més just, respectuós amb el medi ambient i que doni oportunitats de treball digne a persones amb dificultats. En aquest sentit, els serveis que ofereixen aquestes empreses posen el focus, principalment, en el reciclatge de residus tèxtils, en la missatgeria sostenible, en les mudances i el transport, en la bugaderia, en l’arranjament d’habitatges, en el lloguer de materials per a càterings, o en la consolidació de botigues de roba de segona mà, per posar-ne alguns exemples.