“Mentre l’exèrcit busca supervivents, l’Església està ajudant els damnificats pel terratrèmol”. Són les paraules del cardenal i arquebisbe de la diòcesi de Rabat, Cristóbal López. Des que el terratrèmol de magnitud 6,8 va sacsejar divendres passat el Marroc (el més gran de la seva història), el purpurat salesià ha dormit poc, però ha treballat molt, precisa telefònicament.
Es tracta d’un sisme l’epicentre del qual va tenir lloc a la localitat d’Ighil, a uns 60 quilòmetres al sud-oest de Marràqueix, i que a hores d’ara ja ha deixat més de 2.800 morts i almenys 2.500 ferits, segons les últimes dades fetes públiques. “Això no obstant, les xifres poden acabar sent més elevades, sobretot en zones rurals, muntanyoses i de difícil accés per part de les autoritats i els equips de suport”, prossegueix López, que va néixer l’any 1952 a Vélez-Rubio, Almeria, tot i que aviat es va traslladar amb la seva família a Barcelona, on es va ordenar capellà el 1979.
Aquest dimarts, l’ajuda nacional i internacional i les tasques dels equips d’emergència han continuat sent la tònica general als llocs on més mal ha causat el sisme, i, per a López, no deixen de tenir un “paper importantíssim” totes les accions que s’estan desenvolupant des de Càritas: “L’organització diocesana està desenvolupant un treball exemplar, arribant a molts dels afectats, principalment musulmans, i, per comprovar-ho, només cal observar la rapidesa amb què tot està funcionant”, manté. “Això està demostrant com és de solidària aquesta població, que ha sabut sortir, des de fa temps, d’una pobresa extrema, tal com passa en altres punts del continent africà”.
Des de Rabat (a 450 quilòmetres de l’epicentre), López va notar algunes tremolors provocades pel terratrèmol, raó per la qual “el desastre pot haver estat més demolidor del que, ara per ara, sabem”. És en aquesta ciutat on es troba també aquest dimarts Àlvar Sànchez per sortir cap a Marràqueix durant les pròximes hores. Es tracta d’un sacerdot jesuïta nascut a Lleida ara fa 48 anys que resideix des de fa uns anys a Nador, a la diòcesi veïna de Tànger. “Ara és un moment en què les dues diòcesis [la que representa i la de Rabat] s’han d’unir per una causa compartida, al marge de la religió que manifesti cada afectat atès”, sosté.
Aquesta situació sobrevinguda per a tots dos els ha situat enmig d’aquest “allau de suport humanitari —reconeix López— encapçalat pel mateix govern”. Una imatge que, tal com indica Sànchez, per la seva part, es reflecteix en els centenars de vehicles privats que van plens tot portant arreu productes de primera necessitat: “És impressionant veure la caravana de tendresa que arriba allà on més falta fa”, afirma el jesuïta.
Papa Francesc: “Preguem pels ferits i les víctimes del terratrèmol”
Després del res de l’Àngelus del passat diumenge, el papa Francesc va expressar la seva “proximitat a l’estimat poble del Marroc, colpejat per un terratrèmol devastador”, i va demanar pregàries “pels ferits, pels quals han perdut la vida —tants…— i per les seves famílies”. Un gest que, des de Rabat, tant López com Sànchez cataloguen com un baló d’oxigen que “anima les comunitats cristianes i musulmanes del Marroc a continuar resolent aquest dramàtic succés”. “El més bonic, a partir d’ara, seria que aquesta solidaritat que estem veient es quedés permanentment i no es desfés”, conclou el cardenal, que aprofita per reclamar una solidaritat “que estigui present, com a estil de vida quotidià, al cor de tothom”.