Les cases natalícies dels sants, al nou número de ‘Reliquiae Sanctorum in Catalonia’

cropped-fav.png
Francinaina Cirer.

Gairebé 500 subscriptors de la revista digital Reliquiae Sanctorum in Catalonia han rebut aquest mes de gener a les seves bústies electròniques el número d’hivern —el vintè que s’edita ininterrompudament des del 2020— d’aquesta publicació gratuïta que està dedicada a crear reflexió i estendre el coneixement al voltant de les relíquies dels sants i les santes que hi ha en els diversos territoris de parla catalana.

Entre els reportatges que conté aquesta nova entrega, destaca el que versa sobre els deambulatoris (també coneguts com a giroles), uns espais que envolten els altars majors de les esglésies tot facilitant el trànsit dels fidels per l’interior dels temples sense destorbar-hi les celebracions, i els quals, d’altra banda, “també permeten que s’origini la devoció de restes sacres per part dels pelegrins als temples medievals”, argumenta Joan Arimany, director d’aquesta revista.

Un altre dels textos que incorpora Reliquiae Sanctorum in Catalonia està dedicat als edificis on van néixer persones que posteriorment van ser canonitzades per l’Església. Amb el títol de “Cases natalícies, bressols de santedat”, el document fa un inventari d’algunes d’aquestes edificacions i s’atura en diferents poblacions de Catalunya, especialment en aquells llocs on s’ha mantingut el mobiliari que van utilitzar els sants i les santes durant els seus primers anys de vida. Per la seva part, Jordi Llabrés, col·laborador de la revista, aprofundeix en la casa de la beata Francinaina Cirer, nascuda l’any 1781 a la població mallorquina de Sencelles, població on va iniciar les obres de caritat que van caracteritzar la seva biografia.

Les relíquies que es troben a la Catalunya del Nord, la visita del braç de sant Pau per territori català fa mig segle o la intercessió en un cas de meningitis de qui acabaria sent nomenat sant Miquel Febres són alguns dels altres temes que es poden llegir en aquest número hivernal de Reliquiae.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia