L’Equip Olímpic d’Atletes Refugiats brilla a París

cropped-fav.png
L'Equip Olímipc de Refugiats a la desfilada d'inauguració de París 2024 I @Olympic Refuge Foundation

El “Refugee Olympic Team“, l’equip olímpic dels refugiats, participarà per tercera vegada consecutiva als Jocs Olímpics, aquesta vegada a París. Creat pel Comitè Olímpic Internacional (COI) l’any 2015, aquesta edició comptarà amb 37 atletes de diverses procedències que viuen en 15 països d’acollida i competiran en 12 esports diferents. Això representa un augment significatiu respecte als 10 atletes de 2016, i els 29 de Tòquio 2020. L’equip representarà més de 100 milions de desplaçats a escala mundial.

Aquest equip es considera símbol de l’esperit olímpic, de l’harmonia i la pau. Després d’un període d’acollida a Bayeux, França, els atletes es van traslladar a la Vila Olímpica de París per participar de la cerimònia d’inauguració, el 26 de juliol. Alguns atletes tindran l’oportunitat de tornar al seu país d’acollida o a un camp d’entrenament per preparar-se millor pels Jocs Olímpics.

El “Refugee Olympic Team” i el programa de suport als atletes refugiats, gestionats per la Olympic Refugee Foundation (ORF), permeten als atletes d’elit refugiats participar en els jocs sota la bandera dels cinc cercles. La majoria dels atletes han estat seleccionats entre aquells que reben suport del COI, a través del programa de solidaritat olímpica. Els 37 atletes seleccionats són acollits per comitès olímpics nacionals de diversos països i competiran en diversos esports.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi, ha destacat la resiliència, el coratge i les esperances dels refugiats representats per aquests atletes. Grandi subratlla que “l’esport pot oferir alleujament, seguretat i diversió“, ajudant les persones a “recuperar-se físicament i mentalment i a tornar a formar part d’una comunitat”.

Equip de Refugiats, Paris 2024 I @olympic refugies foundation

Per primera vegada, l’equip olímpic dels refugiats competirà sota el seu propi emblema, que simbolitza la unitat i la identitat única de l’equip. Masomah Ali Zada, ciclista afganesa i cap de missió de l’equip, ha destacat l’important significat d’aquest emblema, que crea un sentiment de pertinença i el fet de poder per representar la població de refugiats.

La història de Masomah Ali Zasa és un exemple dels itineraris vitals que es poden trobar dintre de l’Equip de Regugiats. Masomah és originària de l’Afganistan, però va passar els seus primers anys a l’exili a l’Iran. Després del seu retorn a Kabul, va començar a practicar ciclisme amb un grup de dones joves. Com a membre de la minoria hazara, va rebre moltes pressions, fins que l’any 2016, la seva família va abandonar l’Afganistan i va sol·licitar asil a França. Ara s’entrena durament i forma part de l’Equip Olímpic de Refugiats. Arte, un canal de televisió francès, va realitzar un documental anomenat “Les Petites Reines de Kaboul” en el qual s’explica la història de Masomah i les seves companyes.

L’ORF, establerta el 2017, actua com un comitè olímpic nacional per als refugiats, gestionant les beques d’estudi per atletes refugiats. La Fundació busca construir un moviment internacional on els desplaçats puguin gaudir dels beneficis de l’esport, utilitzant-lo com a eina de suport. Des de la seva fundació, l’ORF ha permès a gairebé 400.000 joves accedir a l’esport segur en els llocs de residència com a refugiats.

Participació de Cyrill Tatchet II a aixecament de pes, Tokyo 2020 I @olympic refugee fundation

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia