L’encíclica ‘Evangelium vitae’, 30 anys després: una crida a la pastoral de la vida humana

cropped-fav.png

Han passat trenta anys des de la publicació de l’encíclica Evangelium vitae (EV), un text fonamental en l’ensenyament de l’Església sobre la vida humana que, segons Gabriella Gambino, subsecretària del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, ja advertia sobre el perill d’una concepció perversa de la llibertat, que converteix el crim en llei i fa perdre la responsabilitat cap als altres. “No és casualitat que l’encíclica comenci amb la pregunta de Déu a Caín: ‘Què has fet?’”, recorda Gambino en una entrevista a Vatican News.

Encara avui, aquesta interpel·lació ressona en el magisteri eclesial, des d’Evangelii gaudium fins a Dignitas infinita. En aquest sentit, Gambino denuncia que les violacions contra la vida humana no han disminuït, sinó que s’han diversificat i intensificat. “Vivim en un món ple de relativisme, que es tradueix en lleis injustes i confon sobre el fet que tota vida humana és sempre un bé.” Per això, afegeix, l’Església reafirma amb força el seu compromís per la defensa de la vida i per la formació de les consciències.

Aquesta visió es concreta en el document Dignitas infinita, que actualitza el missatge d’EV i amplia la mirada a les guerres, la pobresa, l’explotació laboral, la violència contra dones i infants o els abusos en l’àmbit digital. “El valor de la vida no és només un principi catòlic, sinó universal, i ningú no en pot disposar”, defensa Gambino, tot remarcant que l’objectiu de l’Església no és només evitar que es mati, sinó garantir condicions perquè cada persona pugui viure en plenitud.

Per això, la subsecretària apunta la necessitat de crear “una veritable Pastoral de la Vida Humana a les diòcesis i parròquies“. “No es tracta d’imposar normes, sinó de transmetre valors i mostrar-los en la seva impactant bellesa”, explica. En aquest aspecte, proposa que els joves participin en experiències de servei, ja que això els ajuda a descobrir el sentit de la seva vida i a comprometre’s amb la defensa de la dignitat humana.

El Dicasteri ja ha publicat el document La vida sempre és un bé, amb suggeriments per impulsar aquesta pastoral de manera estructurada. “Hi ha iniciatives, però sovint són esporàdiques. Calen espais permanents de treball per formar els fidels en la protecció de la vida”. L’Església, segons Gambino, ha d’aprofitar aquest aniversari “no només per celebrar, sinó per actuar”.

Amb aquesta finalitat, en els pròxims mesos s’iniciaran trobades en línia amb les conferències episcopals per ajudar-les a planificar accions pastorals adaptades a cada realitat cultural i social. “La cultura per la vida ha de ser una preocupació constant de l’Església”, conclou Gambino, reafirmant el compromís de treballar des del discerniment sinodal i en col·laboració amb universitats i institucions catòliques.

Sant Joan Pau II, en una imatge d’arxiu. | Vatican Media

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia