La mort del papa Francesc aquest 21 d’abril de 2025 ha suscitat una onada de mostres de condol i reconeixements arreu del món, entre elles, moltes d’elles, per part de líders d’altres confessions religioses. No en va, el pontífex argentí ha estat una figura clau en la promoció del diàleg interreligiós, un dels eixos fonamentals del seu papat. Des de la seva elecció el 2013, Francesc va defensar la trobada entre cultures i religions com a camí per a la pau, la convivència i la justícia global.
El patriarca ecumènic de Constantinoble, Bartomeu I, ha expressat un profund pesar per la pèrdua d’un “amic lleial” i ha recordat l’encontre que mantingué amb el papa a Jerusalem durant la Setmana Santa del 2014. “Sempre el recordarem”, ha afirmat, destacant la fermesa de Francesc en favor de la unitat entre les esglésies. El patriarca, que actualment té 85 anys, també ha compartit que el papa volia celebrar junts el 1.700 aniversari del Concili de Nicea enguany, un somni que ara deixa en mans dels seus successors.
La principal autoritat de l’islam sunnita, el xeic d’Al-Azhar Ahmed al Tayeb, ha descrit el papa Francesc com “un símbol de la humanitat”. En un comunicat, ha subratllat la seva tasca a favor dels més vulnerables i el seu compromís incansable amb el diàleg entre religions. Al Tayeb ha destacat especialment la Declaració d’Abu Dhabi, signada conjuntament amb Francesc el 2019, com “una fita històrica per la fraternitat humana i la convivència”.

La Comunitat Musulmana Ahmadia, amb seu central a Londres i present també a Barcelona i altres ciutats la resta de l’Estat, ha expressat el seu condol per la mort del papa Francesc, destacant la seva tasca en favor dels pobres i vulnerables, així com el seu compromís per construir ponts entre religions. Hazrat Mirza Masroor Ahmad, cinquè califa d’aquesta comunitat, ha subratllat “la humanitat, humilitat i fe” del pontífex, i ha recordat amb agraïment “l’acollida càlida que van rebre els representants ahmadis al Vaticà durant el seu pontificat”.
Religions presents a Catalunya
També des de Catalunya, la Federació Consell Islàmic (FCIC) i la Unió de Comunitats Islàmiques (UCIDCAT) han fet públic un comunicat conjunt lamentant el traspàs del papa. Han destacat “la seva entesa, el seu saber escoltar i estar proper a qui més ho necessita”, i han expressat el seu compromís de continuar treballant per la justícia, la pau i el bé comú.
La Comunitat Jueva de Barcelona (CIB.CAT), per la seva banda, ha transmès el seu condol a través del rabí principal Samuel Garzón, qui ha destacat el lideratge de Francesc com “un home de profunda convicció” i “valent defensor de la pau”. En una carta adreçada al cardenal Joan Josep Omella, ha elogiat la seva dedicació a la justícia social i el seu diàleg permanent amb altres creences.
Garzón també ha recordat les trobades recents entre membres de la comunitat jueva i el cardenal Omella, en les quals es va reiterar la voluntat de col·laborar a través del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER). “La desaparició del Papa deixa un buit que ressona en l’ànima de tota la humanitat”, ha afirmat.
Amb la seva mort, el papa Francesc deixa un llegat viu en l’àmbit del diàleg interreligiós. La seva figura ha estat clau en la superació de prejudicis, l’impuls d’iniciatives comunes i el foment d’una espiritualitat oberta i dialogant. El món religiós acomiada un líder que va saber posar-se al servei de la fraternitat universal.