El nou curs acadèmic de l’Ateneu Universitari Sant Pacià ja és una realitat. Després de l’eucaristia presidida aquest dimarts pel Gran Canceller Joan Josep Omella a la capella del Seminari Conciliar de Barcelona, s’ha celebrat a l’Aula Magna l’acte acadèmic d’inauguració del curs 2023/2024, en què el també cardenal arquebisbe de Barcelona s’ha enorgullit de la “relació sinodal que es posa en pràctica any rere any en la comunió entre professors i alumnes de l’entitat, sota la llum de l’Esperit Sant”.
L’acte ha comptat amb la presència de les autoritats acadèmiques de l’Ateneu i de membres del consell del Gran Canceller, així com de diversos bisbes i representants religiosos, acadèmics i civils de Catalunya (a banda de l’arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach). Ha començat amb la projecció d’un vídeo amb què s’ha fet balanç del curs passat, en què aquesta comunitat educativa va comptar, en el conjunt dels seus onze centres acadèmics, amb 1.475 alumnes, 104 professors estables i 35 persones en qualitat de personal no docent.
Joan Torra, pro-rector de l’AUSP i professor de Patrologia de la Facultat de Teologia de Catalunya, ha informat també de l’elaboració del Pla Estratègic per a les quatre facultats de l’AUSP. Un pla que escriu la missió de la institució, la visió que té de la seva situació i el seu posicionament institucional. “A més a més —ha dit—, ha de posar l’accent en els objectius, els projectes i les accions per als pròxims cinc anys; per acabar aterrant en el que es durà a terme en el curs que comença”. Torra també ha argumentat que “el gran objectiu és omplir de contingut l’esquelet que ja tenim per a ser el pulmó intel·lectual de l’Església a casa nostra, que pensa Déu i l’explica en català”.
Posteriorment, ha tingut lloc la lliçó inaugural, que, sota el títol de “Reflexions i qüestions entorn del Concili de Nicea de l’any 325”, ha anat a càrrec de Joan Torra i Bitlloch,. “Un concili que encara avui dia té molt a veure amb el que està passant”, ha començat Torra en relació amb “un fet que va canviar la història, un fenomen naixent com era l’Església cristiana amb el seu Evangeli, amb una pretensió clara d’universalitat”.
“Immediatament va néixer el que avui seria la funció que desenvolupa Càritas, és a dir, una voluntat de caritat per a tots“, ha comparat Torra en la seva al·locució històrica, que ha contextualitzat enmig d’un imperi romà inicialment reticent a l’eucaristia i el culte cristià, i d'”uns temps de moltes persecucions”, en què l’Església va sorgir “il·legalment” abans de ser reconeguda a través de la seva justícia i la seva caritat, ha definit l’acadèmic.
Torra, que va ser nomenat el passat mes de juliol per coordinar la gestió ordinària de la institució fins a l’elecció d’un nou rector, ocuparà excepcionalment les funcions que tenia fins ara Armand Puig, que resideix a Roma des que va ser nomenat president de l’Agència de la Santa Seu per a la Valoració i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO). “Sense ell, l’Ateneu no tindria la força que té“, ha defensat Torra. A més, ha dedicat els minuts finals d’aquesta celebració a agrair la confiança que se li ha dipositat i a manifestar que actuarà servint la institució “com un servei d’estimació de l’Església de casa nostra“.
L’acte ha estat tancat pel cardenal Omella, que ha encoratjat a alumnes i professors perquè facin un bon curs. El purpurat també ha anunciat la celebració d’un homenatge al Armand Puig en agraïment per la feina feta des de la creació de l’Ateneu. L’acte es farà coincidir amb l’entrada del nou rector de l’Ateneu, que ha de sortir a partir de la terna de candidats i les eleccions que tindran lloc en els propers mesos.