L’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) acollirà, del 18 al 19 d’abril, el congrés internacional “Concili de Nicea (325). Història i recepció (I)”. A les portes de complir-se —durant tot el 2025— els 1.700 anys des de la seva celebració, consistent en el concili ecumènic que va convocar l’emperador Constantí en aquesta ciutat de l’Àsia Menor, la trobada servirà perquè diversos experts reflexionin sobre el canvi que va representar, el concili, per a l’Església cristiana, aleshores estesa per tot l’imperi romà —tot i ser perseguida.
El congrés arrencarà el pròxim dijous, a les 10:00 hores, amb la presentació que en farà el Dr. Joan Torra, pro-rector de l’AUSP, qui moderarà un debat sobre Història i Dogma. Posteriorment, el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías, oferirà una introducció històrica al voltant d’aquest concili eclesial. A les 10:45 hores, serà el torn del Dr. Albert Viciano, professor de l’AUSP, el qual s’encarregarà de desgranar si l’arrianisme, un corrent religiós cristià del segle IV i basat a negar la divinitat de Jesús com a fill de Déu, va poder ser un pretext per al Concili de Nicea.
Després d’una pausa, el Dr. Samuel Fernández, professor de la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile, aprofundirà, a les 12:00 hores, sobre el credo de Nicea a la llum dels documents contemporanis al Concili. A continuació, tindrà lloc un diàleg per intercanviar opinions sobre les diverses qüestions exposades,
A la tarda, finalment, es portarà a terme un nou intercanvi d’opinions, en aquest cas sobre Filosofia i Teologia, que serà moderat pel Dr. Ignasi Fuster, professor de l’AUSP. El primer dia del concili conclourà amb una taula rodona, a les 16:30 hores, amb la presència del Dr. Carles Llinàs, degà de la Facultat de Filosofia La Salle-Universitat Ramon Llull; el Dr. Juan Ramon La Parra i el Dr. Emili Marlés, els dos professors de l’AUSP.
El segon i darrer dia del congrés començarà a partir de les 10:00 hores amb un debat sobre diversos aspectes entorn del Concili, moderat pel Dr. Gabriel Seguí, de l’AUSP. Per la seva part, el Dr. Josep Vilella, docent de la Universitat de Barcelona, impartirà una ponència sobre Constantí i Osi de Còrdova. Més tard, a les 10:45 hores, el Dr. Carlo Dell’Osso, professor del Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, farà una aproximació als cànons del Concili de Nicea.
A les 12:00 hores, arribarà el torn del Dr. Matteo Monfrinotti, qui ha estat membre del Pontificio Ateneo Sant’Anselmo, amb una ponència que versarà sobre diversos aspectes litúrgics relacionats amb el Concili de Nicea. A les 13:30 hores, el Dr. Joan Torra tancarà la trobada amb el seu discurs de cloenda.
Per inscriure’s al congrés, que es podrà seguir de manera virtual, cal fer-ho de manera telemàtica i pagar 35 euros. A més, durant els dies previs a l’inici del congrés, tots els inscrits rebran un enllaç per tenir accés a la retransmissió per streaming de les ponències.