L’Aula Magna de l’Ateneu Universitari Sant Pacià acollirà el pròxim dijous dia 19 d’octubre la presentació del Grup de Recerca en Arxius d’Església (GRAE), depenent de la Facultat Antoni Gaudí i vinculat al Secretariat d’Arxius Eclesiàstics de Catalunya.
L’acte, que serà obert a tothom, comptarà amb les intervencions de Joan Torra, prorector de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià; Joana Alarcón, secretària del Secretariat d’Arxius Eclesiàstics de Catalunya; Alexis Serrano, director del Grup de Recerca en Arxius d’Església; Joaquim Borràs, Subdirector General d’Arxius i Gestió Documental del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i Salvador Giménez, bisbe de Lleida i president del Secretariat Interdiocesà de Custòdia i Promoció de l’Art Sagrat (SICPAS).
El Grup de Recerca té l’objectiu de promoure l’estudi de l’organització, conservació i difusió dels arxius eclesiàstics. Amb aquesta finalitat, oferirà línies de treball, metodologia i recursos diversos als arxivers i arxiveres de l’Església. El projecte és fruit d’un treball conjunt que durant els darrers anys han dut a terme la Facultat Antoni Gaudí d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes i el Secretariat d’Arxius Eclesiàstics de Catalunya.
Orientat a la recerca i la formació, el GRAE desenvoluparà, per una banda, seminaris específics relatius a àrees concretes de l’arxivística eclesiàstica on participaran els arxivers del SAEC, oberts també a altres professionals; i, d’altra banda, fomentar activitats formatives d’aprofundiment i millora per professionals de l’arxivística eclesiàstica, obertes al públic general interessat.
El Grup de Recerca està enfocat al públic professional, que ja desenvolupa responsabilitats en l’àmbit dels arxius d’església i al que aspiri a prendre part en el relleu professional; i al públic general interessat en aquest vessant de les ciències socials i humanístiques. Actualment, ja ha posat en marxa seccions que estan treballant en àmbits com la gestió documental i suport de control de dades d’organismes eclesiàstics, els fons musicals, la digitalització i conservació d’objectes digitals, els fons de comunitats religioses (amb especial atenció a les femenines) i divulgació i projecció del patrimoni documental.