El Sínode reflexionarà sobre el celibat sacerdotal, el paper de la dona a l’Església i l’acollida del col·lectiu LGTBIQ+

jordpacheco

L’Oficina de Premsa de la Santa Seu va acollir el passat dimarts 20 de juny la presentació del document de treball (Instrumentum laboris) que recull els temes de debat de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode, que se celebrarà al Vaticà del 4 al 29 d’octubre d’enguany.

Sota el títol “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”, el document està dividit en dos grans blocs i és fruit de les aportacions de les etapes diocesanes i continentals. En aquest sentit, el text recull les experiències dels diferents territoris diocesans durant els darrers dos anys, concretament, des del 10 d’octubre de 2021, quan el papa Francesc va posar en marxa el Sínode 2021-2024.

Al llarg de les seves 50 pàgines, el document de treball, tal com va avançar durant la presentació el cardenal Jean Claude Hollerich, relator general de la pròxima assemblea, “no dona respostes sinó que es limita a plantejar preguntes”. Així, el text conté desenes d’interrogants a partir dels quals els participants de l’assemblea hauran de reflexionar sobre la situació i els desafiaments de l’Església catòlica en el món actual, un món en el qual el rostre de la institució mostra, tal com es reconeix al text, “els signes de greus crisis de confiança i credibilitat”.

“Com podem créixer en la nostra capacitat de promoure el protagonisme dels darrers a l’Església i a la societat?” “Com poden les Esglésies locals ajudar a promoure la catolicitat de l’Església en una relació harmoniosa entre unitat i diversitat, preservant l’especificitat de cadascuna?” “Quins espais hi ha perquè les cultures de les minories i dels migrants trobin expressió a les Esglésies locals?” “Com pot l’Església del nostre temps complir millor la seva missió mitjançant més reconeixement i promoció de la dignitat baptismal de les dones?”

Aquestes i altres moltes qüestions permetran abordar sense embuts temes complexos i controvertits com l’autoritat a l’Església, el paper del Papa, el compromís ecumènic, les excepcions a la norma del celibat, el problema dels abusos, la participació de la dona en el govern de l’Església, i l’acollida de les persones LGTBIQ+ i els col·lectius més pobres i excloses de la societat.

Interrogants que “apunten cap a un nou horitzó”

Segons expressa el mateix document de treball, les preguntes que planteja el text són “expressió de la riquesa del procés del qual han sorgit” i “estan carregades amb els noms i les cares dels que han participat, testimonien l’experiència de fe del Poble de Déu i porten, per tant, l’empremta d’un significat transcendent”. En aquest sentit, els interrogants “apunten cap a un horitzó i conviden a fer amb confiança nous passos per aprofundir en la pràctica de la dimensió sinodal de l’Església”.

En conseqüència, un dels principals desafiaments de l’assemblea d’enguany serà que les respostes a totes aquestes preguntes hauran d’obeir a la lògica sinodal, ja que el procés iniciat l’octubre de 2021 té per objecte la sinodalitat en si mateixa, el “caminar junts”, en comunió, de tot el Poble de Déu en una Església en la qual tots els batejats comparteixen responsabilitats.

Excloent els experts, l’assemblea d’enguany, que se celebrarà en taules rodones de 10 participants en l’Aula Pau VI, comptarà amb uns 370 membres (l’any 2018 n’hi va haver 267) i uns 50 auditors. Enguany, entre els participants hi haurà per primer cop 80 membres no bisbes amb dret a vot. Aquest grup, a més, haurà d’incloure un 50% de dones i comptarà també amb la presència de joves.

El Sínode és un organisme que ajuda al Papa en la seva tasca de magisteri i de govern de l’Església universal, però des del punt de vista jurídic no forma part de la Cúria romana. Creat pel papa Pau VI l’any 1965, és un fòrum de trobada i reflexió, consultiu, i aborda temes d’interès per a tota l’Església universal. Des de 1965 a 2019 s’han celebrat a Roma 29 Sínodes de bisbes en les seves tres modalitats (ordinari, extraordinari i especial).

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia