L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (AMTM), integrat en la comunitat monàstica del Monestir de Poblet, va rebre el passat 7 de setembre la donació del fons José Antonio San Martín i Páramo (1929-2018). Aquest fons està format per diversos documents representatius de l’activitat d´oposició al règim franquista per part de les diverses forces polítiques monàrquiques que van ser fidels a Joan de Borbó, comte de Barcelona, entre els anys 1956 i 1975, aproximadament, tal com han expressat fonts del mateix arxiu.
L’acte de signatura i el posterior dipòsit de la documentació es va realitzar al Palau de l’Abat del Monestir de Poblet, seu de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, i va comptar amb la presència del pare abat, Octavi Vilà i Mayo, que va actuar com a president del Patronat de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, la directora de l’Arxiu, Núria Gavarró, i de familiars de José Antonio San Martín.
En aquest fons, destaca el dietari polític de San Martín, així com la correspondència que va mantenir amb Joan de Borbó, amb el príncep Joan Carles de Borbó i amb Joaquín Satrústegui, líder monàrquic i ànima del grup Unión Española, així com amb diferents personalitats polítiques. D’altra banda, la família San Martín Prats hi ha llegat els llibres de filosofia i pensament escrits per José Antonio San Martín.
El nou fons incorporat a l’AMTM reflecteix l´activitat d´oposició al règim franquista per part d´Unión Española, grup polític transversal consagrat a la coordinació de les forces monàrquiques amb els diversos grups polítics d´oposició al règim franquista, inclosos els grups d´oposició catalanistes i és un testimoni imprescindible per entendre aquest moment de la nostra història més recent.