L’arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal

cropped-fav.png
José Cobo, Luis Argüello i Josetxo Vera, durant la salutació a la premsa. | CEE

“Els números de la vida eclesial en tants aspectes semblen haver minvat, l’allunyament de les persones vers l’Església és evident, però, així i tot, creiem que des de l’escolta podem descobrir batecs del cor a partir dels quals l’evangeli de Jesús té una llum i un sol ferm a aportar per construir junts un camí de bé comú”.

Així s’ha expressat l’arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, durant la seva salutació a la premsa després d’haver sigut elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola en substitució del cardenal Joan Josep Omella. En la votació, que ha tingut lloc aquest dimarts 5 de març, el prelat, de 70 anys, s’ha imposat en la primera votació per una majoria aclaparadora de 48 vots, confirmant els sondejos del dia anterior.

En la mateixa sessió d’aquesta Assemblea Plenària que reuneix l’episcopat espanyol durant tota la setmana amb l’objectiu de renovar tots els càrrecs de l’organigrama, ha sortit com a vicepresident el cardenal i arquebisbe de Madrid, José Cobo. El també arquebisbe de Madrid s’ha imposat en la segona votació a l’arquebisbe d’Oviedo, Jesús Sanz, amb 39 vots.

Reptes de l’episcopat

“Estem cridats a un desig d’anunci, de missió de portar la Bona Nova de l’Evangeli a totes les persones que la vulguin acollir”, ha dit Argüello en la seva breu compareixença a la seu del carrer Añastro. L’arquebisbe, també ha dit que un dels principals reptes de l’episcopat passa per fer un “exercici d’escolta” de la diversitat de situacions que viuen les persones que formen part de la societat espanyola.

“Especialment, ens preocupen situacions de pobresa del cor, de soledat, de falta de sentit, de pobresa afectiva, i també les pobreses materials, que tenen algunes expressions significatives, per exemple, en les dificultats de tants joves per obtenir treball, poder contraure matrimoni i formar una família enmig de les incertes condicions laborals i d’habitatge actuals”, ha resumit Argüello, que seguidament ha fet referència a la immigració. “Hi ha entre nosaltres molts joves, nois migrants que pul·lulen pels nostres carrers. A tots ells cal fer-los arribar també la bona nova de l’Evangeli”, ha afegit.

D’altra banda, el cardenal José Cobo ha subratllat que en aquesta nova etapa cal continuar aprenent a treballar en equip i en actitud de servei. “Hem de ser capaços de servir junts a la comunió, i al que ha de ser la Conferència Episcopal. Servir a què l’Església dialogui amistosament amb el nostre món, ajudar-nos mútuament a escoltar, a aprendre, i assenyalar pautes d’esperança en els determinats temes que van apareixent”, ha precisat el prelat.

Mons. Luis Javier Argüello García (Meneses de Campos, Palència, 16 de maig de 1953) és arquebisbe de Valladolid des de juliol de 2022, data en què va substituir al cardenal Ricardo Blázquez. La totalitat del seu ministeri sacerdotal i episcopal l’ha desenvolupat en l’arxidiòcesi val·lisoletana: primer, com a rector del seminari i vicari general, entre molts altres càrrecs. Argüello va ser secretari general i portaveu de la CEE entre 2018 i 2022, càrrecs d’enorme responsabilitat i gran visibilitat. Va abandonar el càrrec voluntàriament en ser nomenat arquebisbe de Valladolid.

Per la seva banda, José Cobo Cano (Sabiote, Jaén, 20 de setembre de 1965), va ser nomenat bisbe auxiliar de Madrid el 29 de desembre de 2017 i ordenat el 17 de febrer de 2018. El 12 de juny de 2023 va passar a substituir a Carlos Osoro al capdavant de l’arxidiòcesi de Madrid, on va prendre possessió el 8 juliol del mateix any. Poques setmanes després, el 30 de setembre, va ser creat cardenal. Abans de les votacions d’aquesta Assemblea Plenària, Cobo havia manifestat el seu desig de no sortir elegit com a president, per poder-se així dedicar a l’arxidiòcesi de Madrid i al Dicasteri pels laics, la família i la vida, organisme de la cúria vaticana pel qual va ser nomenat el passat mes d’octubre.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia