Divuit persones mortes. Aquesta és la conseqüència de l’atac aeri del passat dijous que va rebre, per part de l’exèrcit israelià, l’església ortodoxa de Sant Porfiri, el temple cristià en funcionament més antic de Gaza. Abans que hi impactessin quatre coets, al seu interior es trobaven prop de quatre-centes persones protegint-se des de feia dies, raó per la qual van acabar morint un total de nou infants.
Arran d’aquest succés, una declaració conjunta dels patriarques i els caps de les Esglésies de Jerusalem va manifestar la seva condemna i, amb ella, els seus artífexs es van comprometre a no faltar al deure sagrat i moral d’oferir assistència als damnificats per la guerra. A més, van aprofitar per fer una crida a la comunitat internacional perquè es protegeixin tots els llocs on hi ha refugiats i es proclami definitivament l’alto el foc.
“Els religiosos cristians, tot i la devastació, continuem compromesos amb el nostre deure sagrat i moral d’oferir assistència, suport i refugi als civils que acudeixen a nosaltres en una necessitat tan desesperada”, posa en relleu aquesta denúncia unànime dels representants cristians.
Aquesta reacció es va sumar a la condemna expressada per l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, que es va desplaçar fins a Jerusalem després de l’explosió provocada a l’hospital anglicà al-Ahli de Gaza. De fet, Welby va poder compartir una pregària el passat divendres amb el cardenal i patriarca llatí de Jerusalem, Pierbattista Pizzaballa; el Custodi de Terra Santa, el pare Francesco Patton; el Patriarca greco-ortodox, Teòfil III, i el Vicari patriarcal de l’Església siríaca catòlica, Mar Yacoub Ephrem Semaan.
La parròquia de la Sagrada Família, desconsolada
El pare Gabriel Romanelli, rector de la parròquia llatina, l’única catòlica de Gaza i dedicada a la Sagrada Família, ha volgut narrar en primera persona a SIR l’estat d’ànim dels seus fidels pocs dies després de l’atac israelià a l’església de Sant Porfiri. “Tota la zona està en gran convulsió“, ha apuntat, i ha afegit que a l’interior de la seva parròquia, religiosos, laics i feligresos continuen consolant tots aquells que ploren per la mort dels seus familiars, es curen les ferides o s’ajuden mútuament.
“El que estem vivint —ha explicat— són nits de forts bombardeigs fins a primera hora del matí. El descans és difícil per a tothom, especialment per als religiosos i religioses que, tan bon punt es desperten, s’ocupen de preparar l’adoració eucarística, el primer rosari i la missa”.
En declaracions recollides pel portal SIR, el capellà, que ha rebut ja dues trucades del papa Francesc interessant-se per la situació, ha assegurat que els fidels que acull la parròquia es troben bé, “tot i l’estat d’incertesa generalitzat” que s’hi viu. Romanelli ha insistit en “treballar per la pau com a resposta a tants ferits i morts a Palestina i Israel”, i ha volgut recordar, finalment, les paraules que va pronunciar el passat diumenge el papa Francesc abans del res marià de l’Àngelus.
Mentrestant, el nombre de víctimes de la guerra continua augmentant: a més dels 1.400 morts a Israel i els més de 3.000 ferits i 200 ostatges, entre la població palestina de Gaza ja hi ha prop de 5.000 morts —entre els quals hi ha unes 2.000 criatures— i més de 14.000 ferits. Unes 1.500 persones es troben sota les runes a la Franja després de la intensificació dels bomardejos israelians dels últims dies.