Un edifici construït el 1916 i amb una arquitectura diferent de les que tenen els del seu voltant crida l’atenció a mariners i turistes que passegen pel Port de Tarragona. És l’actual seu d’Stella Maris, l’expressió llatina associada a la mare de Jesucrist amb què es coneix l’Apostolat del Mar de l’Arquebisbat de Tarragona, tal com succeeix en més de tres-centes diòcesis que tenen port marítim. La seu, però, és la segona que es té des que es va crear (el 1999) aquest braç d’atenció als mariners mercants de l’Església de Tarragona, tal com es va recordar aquest dimecres, amb motiu del seu vint-i-cinquè aniversari.
“Tot va començar quan vaig ser enviat per part de l’aleshores vicari episcopal, Miquel Barbarà, a fer un informe al voltant d’una assemblea de tres dies que va celebrar l’apostolat del mar que ja existia a Barcelona, i la idea va agradar tant que es va acabar implantant aquí“, rememora Raimon Mateu, diaca que va ser, del 2003 al 2018, delegat diocesà d’aquest servei vertebrat, actualment, per un director (Vicenç Veses), un consiliari (el rogacionista filipí Francis Ferruci) i una trentena de voluntaris.
Tots ells són el motor d’aquest apostolat, espai d’experiències d’humanitat “anònimes i imperceptibles”, en paraules de l’arquebisbe Joan Planellas, que va presidir la celebració. Durant el 2023, es van fer un total de 547 visites a vaixells atracats a Tarragona (vuit d’elles per celebrar misses catòliques), i es van rebre a la seu d’Stella Maris, propietat de l’Autoritat Portuària de Tarragona, fins a 1.931 mariners, alguns dels quals van poder fer ús del seu oratori, recentment remodelat per l’arquitecte Xavier Romaní.
Un nou oratori “més digne i més ecumènic”
Prop del 25% de la flota mundial prové de les Filipines i, per això, es va trobar encertat, fa tres anys, que el filipí i rogacionista Francis Ferruci es posés al servei de les tripulacions que toquen aigües tarragonines. Unes circumstàncies globals que també han condicionat la manera com, per a ell, ha de funcionar el nou oratori d’aquesta instal·lació: “Ara podem celebrar dignament les misses en un oratori ecumènic, ja que és més fàcil que catòlics i no catòlics puguin venir a dedicar-hi estones de pregària”, reconeix Ferruci. Recentment, hi ha hagut una presència més notable de mariners xinesos, com indica aquest sacerdot.
L’Apostolat, espai per satisfer petites o grans necessitats
Al matí, els voluntaris visiten els vaixells atracats al port per oferir-los els serveis que es donen. I, a la tarda, recullen aquells mariners que ho han sol·licitat per traslladar-los al centre de l’Apostolat del Mar, on disposen de connexió a internet, servei de cafè i, fins i tot, de la possibilitat de tocar un instrument o de trobar-hi plànols de la ciutat. Finalment, al vespre, els mariners són retornats als seus respectius vaixells.
Un dels voluntaris que ho fan possible és, des del 2018, Jordi d’Arquer, qui va ser capellà abans de rebre la secularització. “Vaig conèixer la meva actual dona, que és de Tarragona, i vaig acabar traslladant la meva residència”, explica. Actualment, compagina la seva labor en aquest centre mentre treballa com a comercial d’una empresa d’extracció de terres, per bé que, segons ell, “no és fàcil trobar hores per a tot”. “Amb empenta, però, tot és possible”, admet. Una opinió compartida per tots els membres de l’apostolat.