Joan Planellas: “És el moment de renovar les relacions entre les persones i les comunitats”

file (11)-min

“És la primera vegada que vivim aquesta celebració”. Amb aquesta expressió, un grup de joves menors de 25 anys definien l’escena produïda aquest passat diumenge al vespre al Pla de la Seu de Tarragona, on més d’un miler de fidels arribaven en processó des de la capella de Sant Pau, a 250 metres de distància, per testimoniar l’inici del Jubileu Ordinari de l’Església catòlica; una imatge repetida en totes les diòcesis catalanes en el transcurs d’aquest mateix dia. A Tarragona, a més, la celebració se sumarà a una altra, la del seu conjunt monumental, que commemorarà el seu quart de segle com a Patrimoni de la Humanitat.

La cerimònia, que arrencava amb una crida de l’arquebisbe Joan Planellas des de la capella tarragonina a viure l’esperança del catolicisme durant els pròxims dotze mesos, omplia a vessar tant El Seminari Centre Tarraconense com el temple catedralici de clergues, seminaristes, laics, laiques i una nodrida representació d’entitats i organitzacions de l’arxidiòcesi. En ella, a més, també hi eren presents una trentena de Servidores del Senyor i de la Verge de Matarà, una de les disset ordes femenines a Tarragona.

“És un temps de gràcia especial que ens vessa el Senyor”

Entre aquestes religioses, s’hi trobava la germana, d’origen argentí, María de la Coronación de Jesús, que subratllava mentre es dirigia a la catedral la importància d’aprofitar aquest temps de gràcia que Jesús vessa en l’esperit de tots els catòlics “per obrir els cors i rebre’l“. Tot i que encara no havia decidit quines seran les activitats temàtiques que visitarà a Roma amb motiu d’aquest Any Sant, posava en relleu la seva satisfacció de veure com el papa Francesc es convertia, el passat mes de maig, en el primer pontífex nascut a la seva terra en fer pública una butlla de convocatòria com la que marcarà el nou Jubileu.

En canvi, una de les persones que espera viure amb major intensitat aquesta celebració jubilar és el teòleg i biblista Armand Puig, actualment president de l’AVEPRO. Conscient que “en un moment d’incerteses i de dificultats com les que hi ha al món el que més convé és la llum de l’esperança“, aquest prevere incardinat a Tarragona assenyalava en el marc d’aquest tret de sortida jubilar que “els cristians tenim el deure de proposar aquesta virtut teologal com el gran do que Déu ha concedit a tota la humanitat“.

“Quin sentit té presentar-nos com a persones dividides i enfrontades?”

Després de presidir l’eucaristia i d’impartir la benedicció apostòlica amb indulgència plenària a tots els fidels que omplien els bancs de la catedral tarragonina, l’arquebisbe Planellas es referia en la seva homilia a la conversió que viuran durant aquest Any Jubilar les portes de cinc esglésies, una per cada arxiprestat tarragoní: “Aquests cinc temples, comptant aquesta seu catedralícia, als quals es podrà pelegrinar des dels llocs de comoditat, tindran portes d’esperança perquè els fidels penedits dels seus pecats obtinguin indulgència plenària en forma de sufragi”, va manifestar, recordant el decret publicat aquest desembre.

Després de manifestar que “el Jubileu ens ajudarà a recordar que la irrupció del Regne no és possible sense la renovació de les relacions comunitàries“, el prelat dedicava la seva intervenció a presentar la seva quarta exhortació pastoral, titulada “La fraternitat, far d’esperança” i repartida en acabar la celebració entre els assistents. I, com s’exposa en aquest document, convidava finalment a “aprofundir el misteri de comunió trinitària que ens convoca com a poble sant de Déu i que ens fa esdevenir llar de fraternitat“. “¿Quin sentit tindria en aquest món nostre, a voltes envaït pel desànim de la deshumanització, dels conflictes armats i de les tensions fratricides, presentar-nos dividits i enfrontats?”, concloïa Planellas.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia