“El papa Francesc està fent que se senti la seva veu i espero que els líders mundials, principalment el president Joe Biden, com a president catòlic, l’escoltin de veritat”. Així s’ha expressat Issa J. Kassissieh, ambaixador de Palestina davant la Santa Seu, sobre el paper del Papa en el conflicte a Terra Santa. Ho ha fet en una àmplia entrevista concedida al portal nord-americà Crux, en la qual el diplomàtic palestí ha reivindicat la necessitat que tant el president dels EUA com altres dirigents europeus tinguin en compte les constants crides a la pau que ha fet el pontífex durant els darrers dos mesos. “El que està passant en els territoris palestins ocupats és un veritable cop per aquells que sempre han advocat pels drets i els valors humans i el dret internacional humanitari”, ha advertit Kassissieh.
Durant l’entrevista, l’ambaixador també ha assegurat que al papa Francesc “l’entristeix i l’afecta personalment veure el deteriorament de la situació a Terra Santa”. Per això, fa més de vuit setmanes que el pontífex està llançant constants missatges cap als dos bàndols per intentar atenuar el clima d’odi i bel·ligerància que, des del passat 7 d’octubre, palpita amb gran intensitat a Israel i Palestina.
Un dels gestos més significatius del pontífex durant aquest període va ser la trobada celebrada el passat 22 de novembre, en el marc d’unes audiències “estrictament humanitàries”, amb víctimes israelianes i palestines, on Francesc va poder expressar personalment la seva solidaritat amb el dolor d’uns i altres.
Sobre la reunió amb la delegació de famílies palestines procedents de Gaza o amb parents allà, l’ambaixador de Palestina davant la Santa Seu ha assegurat que el papa Francesc va sentir-se “afectat i commogut”. “El Papa els va fer sentir que les escoltava, que escoltava els seus cors i les seves ments, i els va donar a entendre que és molt conscient del seu patiment constant degut a la situació injusta que pateixen”, ha relatat Kassissieh.
El mateix dia, Francesc es va reunir amb una delegació de 12 familiars d’ostatges israelians que van ser segrestats per Hamàs durant l’atac terrorista perpetrat el 7 d’octubre en el qual van morir 1.200 israelians i van ser segrestats més de 200. “Des que es van celebrar aquelles reunions —ha assegurat Kassissieh—, he observat un major compromís per part de la Santa Seu per intentar arribar a un alto el foc”.
Preguntat per com es tradueix aquest compromís, el diplomàtic ha recordat que el pontífex està en contacte permanent amb la parròquia de la Sagrada Família de Gaza, comprovant com es troben les famílies refugiades allà. “La Santa Seu també està en contacte amb organitzacions d’Església, com Càritas, Ajuda a l’Església Necessitada, el Patriarcat Llatí, el delegat apostòlic, els franciscans, etc., per a tendir la seva mà i ajudar en la mesura que sigui possible. A més a més, com és sabut, està en contacte permanent amb els líders del món. I cada dimecres amb l’audiència pública i cada diumenge amb les oracions de l’Àngelus, esmenta la situació públicament, resant i demanant una treva, un alto el foc”, ha resumit Kassissieh.
Alto el foc que de moment no s’espera
Un alto el foc, però, que de moment no entra en els plans del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu ni del seu principal soci, el president dels EUA, Joe Biden. Així va quedar demostrat el passat divendres 8 de desembre, quan el representant dels Estats Units a les Nacions Unides va vetar la resolució del consell de Seguretat de l’organisme l’ONU d’establir un alto el foc humanitari a Gaza.
I no només això. Des de la Casa Blanca, el govern nord-americà continua llançant el missatge que Israel ha de fer més per protegir els civils, però, al mateix temps, li continua enviant l’armament amb què estan atacant Gaza massivament. Des del passat 7 d’octubre, els EUA han enviat a Israel 15.000 bombes, moltes d’elles d’una gran potència.