L’agència dels bisbes dels Estats Units es prepara per introduir ajuda a Gaza amb l’esperança que l’alto el foc sigui indefinit

cropped-fav.png
Nenes caminen sobre les runes a Gaza a inicis d'octubre. | Getty Images

Mentre s’espera l’entrada en vigor de l’alto el foc a Gaza de quatre dies acordat entre Israel i Hamàs, que havia de produir-se aquest dijous, però que Israel ha decidit ajornar un dia més, Catholic Relief Services (CRS), l’agència d’ajuda humanitària internacional dels bisbes dels EUA, treballa per reunir a Egipte els camions amb subministraments que farà arribar a la població palestina a través del pas fronterer de Rafah tan aviat com sigui possible. 

En una operació que es fa “amb l’esperança que el cessament del foc tingui una durada indefinida” després de 47 dies d’intensos combats i bombardejos massius, el vicepresident executiu de missió i mobilització de CRS, Bill O’Keefe, ha explicat que els 52 empleats de l’organització a Gaza ja estan preparats per rebre els camions i distribuir els recursos de forma segura a l’enclavament.

L’acord d’alto el foc, que arriba després de diverses setmanes d’intenses negociacions en les quals han intervingut també Qatar, EUA i Egipte, permetrà l’alliberament de 50 ostatges israelians capturats per Hamàs durant l’atemptat terrorista perpetrat el 7 d’octubre. A canvi, Israel posarà en llibertat uns 150 palestins. En els dos grups de persones, hi haurà, sobretot, dones i infants.  

Després de molt temps demanant la fi d’unes hostilitats, que fins ara ja han provocat la mort de més de 13.000 palestins, 1.200 israelians i la destrucció gairebé total del territori de Gaza, CRS ha aplaudit l’avenç. “Aquest nivell d’activitat és una bona notícia, i estem augmentant de manera activa i urgent la nostra ajuda humanitària per a aprofitar aquesta pausa, duri el que duri”, ha afirmat O’Keefe en declaracions recollides pel portal nord-americà Crux. 

Fam a Gaza

D’altra banda, malgrat que Israel va dir que la treva es prolongaria un dia més per cada 10 ostatges alliberats per Hamàs, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va assegurar que el seu exèrcit reprendrà la guerra després de la treva i continuarà la seva lluita per a destruir a Hamàs i alliberar la resta d’ostatges restants. 

L’acord arriba en un moment catastròfic per a la població palestina a Gaza. A més dels milers de morts durant el conflicte, enterrats, la majoria, en fosses comunes, i de la destrucció de gairebé tota la xarxa sanitària, els habitants de la franja fa dies que subsisteixen sense aigua, aliments, combustible i electricitat. En aquest sentit, Nacions Unides ha advertit aquest dijous que més de dos milions de persones necessiten ajuda alimentària urgent. “El WFP [programa mundial d’aliments, per les seves sigles en anglès] està distribuint tota l’ajuda de què disposa a dins de Gaza, però sense accés segur, combustible i connectivitat, la seva capacitat d’ajudar a les persones necessitades és molt limitada”, ha lamentat l’organització a través de la xarxa social ‘X’.

D’altra banda, segons ha assenyalat Bill O’Keefe CRS, moltes persones que van fugir del nord de la franja i s’ha desplaçat cap al sud, han buscat refugi en escoles, recintes de les Nacions Unides que estan “increïblement abarrotats”. “Hi ha centenars de persones per cada excusat. Hi ha gent dormint a la intempèrie, gent sense matalassos, sense refugi segur i sense cap lloc al qual anar ara mateix”, ha denunciat O’Keefe. 

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia