“La visita de Francesc a Indonèsia podria fomentar i promoure el diàleg interreligiós”

cropped-fav.png
Kardi, durant una visita a Espanya l'any 2021. | ACN

La visita del papa Francesc a Indonèsia serà una benedicció per a tot el país i, particularment, per als  cristians que pateixen la intolerància o de persecució, diu el sacerdot indonesi Robertus Kardi. 

En una entrevista a Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les seves sigles en anglès) amb motiu del sisè aniversari del triple atemptat que van patir tres esglésies a l’illa de Java i en el qual van morir 25 persones i més de 50 van resultar ferides, Kardi recorda aquell atac com un moment “profundament dolorós” que “va deixar una cicatriu en la història d’Indonèsia, un país que té com a lema la unitat en la diversitat”.

“Aquests actes de violència no només afecten les víctimes directes i a les seves famílies, sinó que impacten en tota la societat, a tota Indonèsia, generant por i un sentiment d’inseguretat”, explica el capellà i missioner xaverià, que assegura que el record de les víctimes d’aquests atemptats “continua sent dolorós, especialment per a les comunitats catòliques i protestants, i, sobretot, per a aquells que van perdre els seus éssers estimats en aquests tràgics atemptats”.

Sis anys després d’aquell atac sagnant, Kardi espera que en aquest ara totes les comunitats religioses que existeixen a Indonèsia i els governs locals continuïn treballant junts per evitar “totes les formes d’intolerància, de discriminació i de persecució religiosa” en aquest país asiàtic on religions minoritàries com la cristiana “pateixen moltíssim”.

Funeral d’una família cristiana protestant assassinada a Indonèsia l’any 2020. | Foto: AsiaNews

La importància de “crear ponts”

Així, el jove sacerdot espera que el viatge del papa Francesc al país el pròxim mes de setembre per celebrar el centenari de la primera reunió dels qui l’any 1924 foren vicaris i prefectes apostòlics d’Indonèsia, podria ser “fomentar i promoure el diàleg interreligiós”. “Per a nosaltres que vivim a Indonèsia, el diàleg interreligiós és crucial, és una manera de viure la nostra missió, de transmetre l’Evangeli, de crear ponts”.

En aquest sentit, Kardi destaca que “Francesc parla sempre de la importància de crear ponts, i a Indonèsia hi ha “molts murs de separació”. “Per això, podria promoure el diàleg, la fraternitat i la convivència pacífica entre les comunitats religioses”, assegura el missioner catòlic.

Preguntat per quines són les maneres d’ajudar a les comunitats cristianes que viuen sota pressió en aquest país de majoria musulmana, Kardi destaca que el primer que es pot fer és pregar: “L’oració és una forma important i poderosa de mostrar la nostra solidaritat i suport espiritual“, assegura, abans d’afegir que també es pot proporcionar el suport material amb donacions com a Ajuda a l’Església Necessitada, que treballen amb comunitats religioses perseguides.

Francesc visitarà per primer cop Oceania el próxim mes de setembre. | Vatican Media

“En oferir suport espiritual i material als cristians perseguits podem brindar-los un sentit d’esperança, un sentit de fortalesa i dignitat enmig del seu patiment“, explica Kardi, que recorda que “cada petit acte de solidaritat contribueix a fer una diferència en les seves vides”.

“És important també lluitar contra totes les formes de discriminació i intolerància religiosa. És essencial això per a promoure la pau, la justícia i el respecte pels drets humans. Déu ens convida a viure com a fills de pau, fills de llum, fills d’amor”, conclou.

La capital d’Indonèsia serà la primera parada del recorregut que té previst de fer el papa Francesc del 2 al 13 de setembre de 2024, durant el qual visitarà també Papua Nova GuineaTimor Oriental i Singapur; serà un dels més viatges llargs del pontificat de Francesc, que el mes de desembre passat va complir 87 anys.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia