La visita a la mesquita Istiqlal de Jakarta marcarà l’inici del viatge del Papa a l’Àsia i Oceania

cropped-fav.png
Interior de Mesquita Istiqlal a Jakarta I @pixabay

El pròxim dilluns 2 de setembre, el papa Francesc iniciarà la seva gira per Àsia amb una visita a la icònica mesquita Istiqlal. Amb 87 anys i amb diversos problemes de salut que l’han obligat a utilitzar una cadira de rodes, el pontífex participarà en una reunió amb representants de les sis religions oficials dIndonèsia, en un moment en què el país s’enfronta a reptes pel que fa a la seva imatge de tolerància religiosa.

L’itinerari del Papa al país asiàtic començarà a Jakarta, on també es reunirà amb el president indonès Joko Widodo. A la mesquita Istiqlal, Francesc es trobarà amb delegats de les comunitats musulmana, budista, confucianista, hindú, catòlica i protestant, abraçant la diversitat religiosa d’Indonèsia.

Tot i que el 87% dels 280 milions d’habitants d’Indonèsia són musulmans, el país també compta amb una significativa població cristiana, la tercera més gran d’Àsia després de les Filipines i la Xina.

Amb més de 9 hectàrees, la mesquita Istiqlal, que significa “independència” en àrab, és la més gran del sud-est asiàtic. El seu nom simbolitza la lluita del país contra els colonialistes holandesos, que el van dominar durant gairebé 350 anys. La seva relació amb la catedral neo-gòtica de Nostra Senyora de l’Assumpció, situada just davant, és un exemple de com les religions poden coexistir pacíficament.

Ambdós llocs de culte estan connectats per una via anomenada “Túnel de l’Amistat”, de 28 metres de llarg, que simbolitza la tolerància religiosa a través del seu disseny que imita una encaixada de mans. L’imam en cap de la mesquita, Nasaruddin Umar, ha expressat que la visita del Papa fa sentir orgullosa la comunitat musulmana i ha destacat la importància de buscar punts en comú entre les diverses comunitats religioses.

La visita del papa Francesc a la mesquita Istiqlal d’Indonèsia representa un moment històric per al diàleg interreligiós, i simbolitza l’esperança de convivència pacífica en un entorn divers. A través de trobades com aquesta, s’obre la porta a la comprensió mútua i al respecte entre les comunitats, i s’envia un missatge de diàleg i tolerància, essencial en un món sovint marcat per la divisió i la confrontació.

Després de l’estada a Indonèsia, on el pontífex romandrà del 3 al 6 de setembre, Francesc partirà cap a Papua Nova Guinea (del 6 al 9), Timor-Leste (del 9 al 11) i finalment a Singapur (de l’11 al 13), on posarà fi a un dels viatges més llargs del seu pontificat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia