El papa Francesc ha fet història en nomenar Simona Brambilla com a prefecta del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica, convertint-la en la primera dona a ocupar aquest càrrec en la història de l’Església. El nomenament, anunciat el passat 6 de gener, representa un pas crucial en el procés de “desmasculinització” de l’Església, seguint la línia d’altres reformes impulsades pel Papa argentí al llarg del seus dotze anys de pontificat.
Francesc, en la seva Constitució Apostòlica Praedicate Evangelium (2022), va obrir la porta a la participació dels laics en la cúria, incloent-hi funcions de govern. Brambilla, missionera de la Consolata, rebrà el suport d’Ángel Fernández Artime, religiós salesià asturià, com a proprefecte. Encara que les religioses representen el doble dels religiosos al món, no va ser fins a 2019 que les dones van començar a formar part del consell de l’esmentat Dicasteri, fins llavors format únicament per homes.
Aquest darrer nomenament es considera el pas més audaç del Papa Francesc en el seu afany per donar un major protagonisme a les dones dins de l’Església. Segons la teòloga Cristina Inogés, l’arribada de Brambilla és una clara manifestació de la posada en marxa de Praedicate Evangelium, un govern eclesiàstic separat del sagrat ordre del sacerdoci. “Aquesta reforma promou una nova forma de lideratge a l’Església, més inclusiva i diversa”, assenyala Inogés.
Des de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), també s’ha rebut amb satisfacció la notícia. Susana García del Álamo, la seva presidenta, veu aquest nomenament com “un signe de normalitat i d’igualtat, que reconeix les capacitats personals de les dones en el servei a l’Església”. Segons García, Brambilla no és només una persona formada i actual, sinó que, gràcies a la seva “gran capacitat d’escolta” i al seu caràcter “senzill, prudent i pacient”, aportarà una perspectiva fresca i pràctica.
La religiosa catalana Teresa Rofes, Carmelita descalça, també destaca en declaracions a Flama la idoneïtat de Brambilla per a aquest càrrec, especialment per la seva experiència com a missionera i per la seva capacitat per a entendre i atendre els problemes específics de la vida consagrada femenina. Segons Rofes, l’experiència de Brambilla en el sud global, com a infermera i religiosa, la fa particularment apta per a liderar en aquest context. “El seu perfil promet aportar una renovació realment sinodal”, assegura.
Un procés continu de reformes
Simona Brambilla, de 59 anys, va ser superiora general de les Missioneres de la Consolata a Itàlia i té experiència missionera a Moçambic. Al desembre de 2024, el Papa la va nomenar membre del Consell Ordinari de la Secretaria General del Sínode, juntament amb María Lía Zervino, expresidenta de la Unió Mundial d’Organitzacions de Dones Catòliques i membre, també, del Dicasteri per als Bisbes des del 2022.
Aquest nomenament s’emmarca en un procés continu de reformes del Papa Francesc, qui, al llarg del seu pontificat, ha promogut l’accés de les dones a importants càrrecs en la cúria vaticana. Entre elles es troben també dones com Alessandra Smerilli, nomenada secretària del Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral en 2021, o Barbara Jatta, qui des de 2016 dirigeix els Museus Vaticans.
El nomenament de Brambilla se suma a altres avenços recents, com la designació de dones com a sotssecretàries en el Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, i en el Dicasteri de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica, on la missionera espanyola Carmen Ros Nortes també ocupa un el càrrec de subsecretària.
Malgrat aquests avenços, des de Dones Alcem la Veu, se subratlla que el treball no està acabat. Eva Segura, membre del col·lectiu, destaca que, encara que el nomenament de Brambilla és significatiu, el canvi estructural ha de ser més profund i permanent, més enllà dels nomenaments individuals. “La transformació a l’Església cap a una major igualtat de gènere”, segons Segura, “hauria de ser irreversible”.