La transcendència en la ciència: David Jou analitza la realitat més enllà de l’univers

cropped-fav.png
El físic i poeta David Jou, en una conferència.

Hi ha alguna realitat capaç de transcendir l’univers i la natura que coneixem? La naturalesa humana, transcendeix la naturalesa animal? La vida, transcendeix la mort? Aquestes seran algunes de les preguntes concretes a les quals tractarà de donar resposta el físic i poeta David Jou (Sitges, 1953) aquest dijous 13 de febrer en una conferència sota el títol “La transcendència en la ciència” a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). 

En la intervenció Jou tractarà aquestes qüestions des del punt de vista de la cosmologia quàntica (model de multiversos), des de l’astrofísica (nucleosíntesi estel·lar dels elements i dimensió còsmica de la matèria), des de l’evolució biològica i les neurociències (emergentisme), i des de la teoria de la informació (resurrecció algorítmica). 

Segons el físic i poeta català, tots quatre casos “semblen suggerir una escala de nivells de realitat, transcendents els uns als altres”. “Aquesta visió —avança— va més enllà del materialisme, reduccionisme i immanentisme que, a primera vista, semblen caracteritzar la ciència”.

La dissertació, que se celebrarà a les sis de la tarda i serà d’entrada lliure, estarà inclosa dins del cicle de l’Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida (IREL) dedica en el curs 2024-25 a la ‘La transcendència avui’, que inclou un total de set xerrades.

La iniciativa es va posar en marxa el 17 d’octubre de 2024 al Rectorat de la Universitat de Lleida amb la lliçó inaugural titulada ‘Jesús de Natzaret, la transcendència en la història’, a càrrec del teòleg Joan Torra. Va seguir a la seu de l’IREL amb la psicòloga Marta Trepat i ‘La dimensió transcendent de la persona’ (14 de novembre); la filòloga Àngels Santa i ‘La transcendència en la literatura’ (12 de desembre); i la historiadora Dolors Bramon i ‘El present com a regal’ (16 de gener).

L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull les tres darreres conferències del cicle, en tots els casos a les 18 hores i a l’Aula Magna. A banda d’aquesta; el 13 de març amb el professor de filosofia i coordinador de la secció de Filosofia de l’IEI, Josep Maria Forné, que parlarà del ‘Futur de la humanitat’, i el 10 d’abril amb el teòleg Ramon Prat, que tancarà el curs parlant de ‘Present i transcendència’.

El cicle està impulsat per l’Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Fundació Joan Maragall, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida.  

+ David Jou: “La idea de Creació va més enllà del Big Bang i ens interpel·la sobre el sentit de la vida”

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia