La Santa Seu reafirma el seu compromís amb la no proliferació nuclear i la seguretat a Ucraïna

cropped-fav.png
Paul Richard Gallagher, durant el seu discurs davant l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica

La Santa Seu ha reiterat aquesta setmana el seu suport al compromís amb la no proliferació nuclear i la seguretat de les centrals, com en el cas de les amenaçades a la guerra d’Ucraïna. Ho ha fet per mitjà de la intervenció de Paul Richard Gallagher, arquebisbe i secretari per a les Relacions amb els Estats i les Organitzacions Internacionals, en la primera jornada de la 68a sessió de la Conferència General de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA, per les sigles en anglès), que se celebra a Viena des del del 16 fins al 20 de setembre.

En el seu discurs, recollit pels mitjans vaticans, el diplomàtic ha assegurat que des de la Santa Seu es “reconeix el paper fonamental de l’OIEA a la recerca d’un món lliure d’armes nuclears”, i ha reiterat un “suport ferm a les nombroses contribucions d’aquest organisme al règim de no-proliferació nuclear, així com a l’ús segur i pacífic de les tecnologies nuclears”.

“És essencial que aquestes tecnologies s’abordin sempre des d’una perspectiva que serveixi al bé comú de la humanitat i al desenvolupament integral de cadascú“, ha dit Gallagher, tot recordant que cal mantenir els esforços “per garantir la seguretat i la protecció a la central nuclear de Zaporíjia”, a Ucraïna, per prevenir una possible “catàstrofe nuclear”.

“Les activitats militars, vinculades a la guerra a Ucraïna, assenyalades entorn de Zaporíjia i a les centrals nuclears de Kursk, són profundament preocupants per a la Santa Seu”, ha sentenciat l’arquebisbe britànic, tot exhortant les parts en conflicte a “abstenir-se d’atacar aquests llocs, les conseqüències dels quals podrien ser devastadores per a tota la humanitat”.

Central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna. | Wikimedia Commons

Tensió nuclear l’Iran i Corea del Nord

En relació amb les tensions en matèria nuclear entre l’Iran i Corea del Nord, Gallagher ha agraït els continus esforços de l’OIEA per tractar amb l’Iran el programa nuclear, tot i que ha lamentat que Teheran “deixés d’aplicar els seus compromisos nuclears en virtut del Pla Integral d’Acció Conjunta (JCPOA, per les seves sigles en anglès) fa uns quants anys”.

Gallagher ha recordat, en aquest aspecte, que el pPapa Francesc manté l’esperança que es reprenguin les negociacions per restablir el JCPOA i es pugui, així, “garantir un futur més segur per a tothom”.

Gallagher ha dit que la Santa Seu espera que les negociacions també es revitalitzin sobre el programa nuclear de la Corea del Nord. “Amb la seva contínua producció d’armes nuclears i proves de míssils, representa una greu amenaça per a la integritat del règim de no proliferació”, ha subratllat el secretari de relacions amb els Estats.

Tecnologia nuclear pacífica

El representant vaticà ha remarcat, així mateix, el paper de l’OIEA en l’aplicació del Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears, signat i ratificat per la Santa Seu, “amb l’objectiu de prevenir la proliferació d’armes nuclears i facilitar la difusió dels beneficis de la ciència i la tecnologia nuclears pacífiques a disposició dels països en desenvolupament”.

“Amb aquestes tecnologies —ha recordat— es pot augmentar la producció d’aliments, generar més electricitat, gestionar els recursos hídrics, vigilar el medi ambient i controlar la contaminació, i preparar-se per a les pandèmies”.

El programa nuclear de l’Iran desperta una gran preocupació al Vaticà. | Wikimedia Commons

Un “no” decidit a la guerra

Finalment, Gallagher ha vinculat el suport de la Santa Seu als esforços de l’OIEA amb el magisteri del Papa Francesc, expressat a Fratelli tutti: “L’objectiu últim de l’eliminació total de les armes nuclears es converteix tant en un desafiament com en un imperatiu moral i humanitari“, diu l’encíclica.

El secretari per a les Relacions amb els Estats i les Organitzacions Internacionals cita també el missatge del Papa al Consell de Seguretat de l’ONU del juny del 2023, en què demana un “no” decidit a la guerra: “La guerra no es pot justificar, sinó que només la pau és justa: una pau estable i duradora, construïda no sobre un precari equilibri de dissuasió, sinó sobre la fraternitat que ens uneix”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia