La Santa Seu i la Xina apropen posicions i es comprometen a “fomentar el diàleg” per la pau a Ucraïna

cropped-fav.png
El cardenal Matteo Zuppi. | Arquebisbat de Bolonya, Wikimedia Commons

La Santa Seu i la Xina han acordat “unir esforços per afavorir el diàleg i trobar vies de pau per a la guerra d’Ucraïna”. Així ho ha confirmat la Santa Seu en un breu comunicat en què ha informat sobre la reunió mantinguda aquesta setmana entre el cardenal Matteo Zuppi i el representant especial d’Afers Euroasiàtics, Li Hui. Durant la trobada, celebrada al Ministeri d’Afers Exteriors xinès “en un clima obert i cordial”, s’ha tractat la guerra entre Rússia i Ucraïna “i les seves conseqüències dramàtiques”, i s’ha fet èmfasi en la necessitat de “fomentar el diàleg i trobar vies que condueixin a la pau”.

La reunió entre l’enviat especial del papa Francesc i el representant del govern xinès ha servit també per abordar el problema de la seguretat alimentària, amb l’esperança, segons la Santa Seu, “que aviat es pugui garantir l’exportació de cereals, especialment per als països més amenaçats”.

En aquest sentit, s’ha fet referència a l’acord negociat el juliol de 2022 per garantir els enviaments de gra fora dels ports del mar Negre d’Ucraïna, ja que Ucraïna és un dels principals proveïdors mundials de cultius com l’oli de gira-sol, ordi, blat de moro i blat, i els països en desenvolupament depenen d’aquests enviaments. Putin va suspendre l’acord el juliol de 2023, al·legant que les promeses que també permetrien a Rússia augmentar les seves pròpies exportacions de cereals i fertilitzants no s’han complert a causa de l’impacte de les sancions occidentals.

Avenços en una relació difícil

La visita al gegant asiàtic és el quart viatge del purpurat italià en el context de la missió que li va encarregar el papa Francesc per trobar possibles vies de pau a Ucraïna. Els anteriors desplaçaments del també president de la Conferència Episcopal italiana han sigut a Kíiv, Moscou i Washington, on des del mes de juny s’ha reunit amb polítics i representants d’institucions civils amb l’afany de promoure el que ell mateix ha qualificat de “una gran aliança per la pau”.

Representants del govern xinès han assegurat aquests dies que en el tema d’Ucraïna, “la Xina sempre s’ha compromès a promoure les converses de pau”. “Estem disposats a treballar amb totes les parts i continuar jugant un paper constructiu en la promoció de la desescalada i el refredament de la situació”, ha dit el portaveu Mao Ning, la portaveu del Ministeri d’Exteriors.

L’estada de Zuppi a Pequín ha suposat la primera trobada d’alt nivell entre la Santa Seu i la Xina a la capital del país. Per això ha sigut interpretada com un avenç en les difícils relacions entre les dues partes, marcades durant els darrers anys per les discrepàncies sobretot pel que fa al tema del nomenament de bisbes. A la Xina, a més, coexisteixen l’Església catòlica fidel al govern, i la clandestina, en sintonia amb Roma.

El trencament de les relacions diplomàtiques entre uns i altres es remunta a l’any 1951, quan el govern xinès va expulsar el nunci apostòlic, Antonio Riberi, com a represàlia a l’excomunió per part de Pius XII de dos bisbes xinesos nomenats pel règim de Mao Zedong.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia