La Santa Seu adverteix que “un món lliure d’armes nuclears és necessari i possible”

cropped-fav.png
La planta nuclear de Zaporíjia és la més gran d'Europa, | Getty Images

“Un món lliure d’armes nuclears és necessari i possible”. Així ho creu la Santa Seu i així ho va exposar Monsenyor Daniel Pacho, sotssecretari del sector multilateral de la Secció per a les Relacions amb els Estats i Organismes Internacionals de la Secretaria d’Estat, durant el seu discurs a Viena en el marc de la 67 conferència general de l’OIEA (Organisme Internacional d’Energia Atòmica).

En un parlament recollit pels mitjans vaticans, el prelat va subratllar que per assolir l’objectiu de desfer-se d’aquestes armes letals cal un “instrument important” com el dels controls de seguretat d’aquest organisme mundial de cooperació en l’àmbit nuclear, que té per objecte promoure la utilització de les tecnologies nuclears amb finalitats pacífiques i en condicions de seguretat tecnològica i física.

Prenent com a context escenaris com l’Iran, Corea del Nord i Ucraïna, Mons. Pacho va expressar el pesar de la Santa Seu davant la decisió de Teheran de deixar d’aplicar els seus compromisos en virtut del Pla d’Acció Integral Conjunt fa dos anys. “Aquesta decisió comprometent greument les activitats de verificació i seguiment de l’Agència”, va advertir Pacho, subratllant la necessitat d’estimular el “compromís continu amb l’Iran” per part de l’OIEA i els seus “informes sobre el programa nuclear iranià”.

En aquest sentit, el prelat alemany va expressar l’agraïment de la Santa Seu pels “continus i pacients esforços de la comunitat internacional per a rellançar les negociacions sobre el programa nuclear de la República Popular Democràtica de Corea“. “Aquest programa amenaça la integritat del règim de no proliferació”, va advertir.

Garantir la seguretat a Zaporíjia

Pel que fa a Ucraïna, el sotssecretari va reiterar la necessitat de “garantir la seguretat de la central nuclear de Zaporíjia”, gràcies als esforços de l’OIEA. “Mai ​​un país amb un programa d’energia nuclear tan important havia estat objecte d’un atac militar. Mai una central nuclear havia corregut el risc de sofrir danys per una acció militar i havia estat tancada repetidament. Mai l’OIEA havia hagut de desplegar un equip d’experts per a mantenir una vigilància contínua d’una central nuclear exposada a riscos tan elevats o obligada a treballar en condicions tan perilloses”, va remarcar. No obstant això, el prelat va manifestar l’esperança de poder “aconseguir un canvi significatiu, fins i tot en situacions sense precedents com aquesta”.

Monsenyor Pacho va concloure el seu discurs amb un advertiment a tots els països perquè, amb l’afany de posar al centre la “dignitat humana” i el “bé comú”, tinguin en compte la seva “responsabilitat moral de construir les bases polítiques i econòmiques de la pau, amb la finalitat de donar suport al desenvolupament humà integral i les esperances autèntiques de tots els pobles”.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia