Maria Ressa, periodista filipina i Premi Nobel de la Pau el 2021, va participar el passat 25 de gener en l’acte central del Jubileu del Món de la Comunicació, en una trobada a l’Aula Pau VI amb el papa Francesc i professionals del sector. En la seva intervenció, va fer una crida contra les grans empreses tecnològiques, a les quals va acusar de posar en perill la democràcia, fomentar l’odi i afavorir les desigualtats. “Imagineu si tots treballéssim junts, potser podríem contenir la marea i curar el nostre món”, va advertir Ressa, destacant la importància de l’acció col·lectiva.
Durant el seu discurs, Maria Ressa va recordar la figura del periodista alemany Carl von Ossietzky, l’últim periodista guardonat amb el Nobel de la Pau abans d’ella, que no va poder recollir-lo perquè estava empresonat pel règim nazi. Aquest paral·lelisme li va servir per il·lustrar la creixent amenaça que suposa el “poder descontrolat de les grans plataformes digitals“, que han aconseguit manipular la societat a través de la desinformació i la divisó.
El papa Francesc, en el seu breu discurs durant l’esdeveniment, va coincidir amb Ressa en la urgència d’abordar la crisi comunicativa i democràtica actual. Va subratllar que el Jubileu de 2025 se celebra en un moment històric especialment complicat, marcat per guerres, violència i la pèrdua de referents ètics. Tant ell com la periodista filipina van insistir en la necessitat de “recuperar la valentia i la responsabilitat a l’hora d’informar i comunicar”.
Maria Ressa va advertir que les grans corporacions tecnològiques han transformat les xarxes socials, a través d’elles han observat les vulnerabilitats psicològiques de les persones per treure’n beneficis econòmics. Aquest model de negoci va en detriment de la capacitat de diàleg i d’empatia, posant en risc la cohesió social i la mateixa democràcia. “Sense fets, no hi ha veritat; sense veritat, no hi ha confiança, i sense aquests tres elements, no podem tenir una realitat compartida”, va afirmar la periodista.
Ressa també va assenyalar que “la influència de la desinformació ha arribat a alterar processos electorals arreu del món“. Com a exemple, va citar el cas de Romania, que recentment va anul·lar unes eleccions per la manipulació russa a les xarxes socials. Va alertar que fenòmens similars estan succeint en altres països com Veneçuela, Moçambic i Geòrgia, on els ciutadans han sortit als carrers per protestar contra la manipulació i la manca de transparència en els processos democràtics.
Finalment, la periodista filipina va defensar “la necessitat d’una nova arquitectura digital que permeti converses reals i transparents sense la influència de poders econòmics i polítics”. Va explicar que el seu mitjà, Rappler, està desenvolupant una plataforma de xat amb aquest objectiu. Per a la periodista, el canvi és possible si la societat s’organitza i treballa conjuntament per construir un espai informatiu més ètic i democràtic.