Davant la proximitat dels comicis municipals del 28 de maig, la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els immigrants ha fet públic un comunicat en què demana a la ciutadania que, a l’hora d’exercir el dret a vot, tingui en compte les polítiques municipals amb relació als milers de persones migrants que viuen a Barcelona en situació administrativa irregular. La plataforma demana incorporar aquest criteri a altres “legítims i necessaris que afecten el nostre dia a dia” com la mobilitat, l’habitatge, la seguretat, els serveis socials o la neteja.
També fa una crida als partits que es presenten a aquestes eleccions demanant-los implementar un seguit de mesures a favor de les persones migrants. Entre elles, que es continuï exigint al ministeri de l’Interior el tancament del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona, una mesura que s’alinea amb les peticions que en el mateix sentit s’ha dut a terme des de la Generalitat i el mateix Ajuntament de Barcelona. “Aquest clam compartit continua sent un clam de justícia, i és per això que tornem a demanar amb insistència als partits que es tanqui aquest lloc d’opacitat que priva de llibertat a persones que no han comès cap delicte, i que estigmatitza i criminalitza el procés migratori”, afirma el comunicat.
La Plataforma també reivindica la necessitat de reforçar els serveis socials actualment col·lapsats, i adverteix de les “importants demores” que pateixen la majoria de primeres cites al Servei d’atenció a immigrants, emigrants i refugiats (SAIER) relatives a qualsevol expedient d’estrangeria o refugi, tenen demores molt importants. En aquest sentit, consideren “especialment greu” la demora en l’elaboració dels informes d’arrelament, la realització dels quals ja supera en molts casos els 30 dies màxim que marca la llei. “Aquest incompliment —diu el comunicat— provoca perjudicis greus en les persones en procés de regularització, sobretot aquelles persones que esperen aquests informes per poder accedir a contractes i així obtenir el permís de treball”.
El col·lectiu d’entitats cristianes demana també tenir en compte les persones que per la seva greu situació de vulnerabilitat i exclusió social no es troben en condicions de dur a terme l’empadronament, malgrat les facilitats que posen els ajuntaments per a dur a terme aquest tràmit. Així mateix, exigeixen una reconsideració de l’estratègia d’allotjament d’urgència en pensions que s’ofereix des del SAIER i insten l’Ajuntament de Barcelona i altres ajuntaments de l’àrea metropolitana a treballar amb aquelles entitats que ofereixen projectes d’acollida que s’han demostrat eficaços i a treballar contra el racisme a través dels projectes existents com ara l’Observatori contra la discriminació o Estratègia antirumors.
La Plataforma d’entitats cristianes amb les persones migrants és una xarxa d’organitzacions cristianes amb una funció d’observatori de la realitat social i d’intercanvi en qüestions relatives al fet migratori. Està formada per prop d’una trentena d’entitats entre les quals hi ha Acció dels Cristians per l’abolició de la Tortura (ACAT), Acció Catòlica Obrera (ACO), Bayt- al Thaqafa, Capellans Obrers, Càritas Diocesana de Barcelona, Unió de Religiosos de Catalunya, Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, Església Protestant de Barcelona Centre, Fundació Escola Cristiana de Catalunya i Fundació Migra Studium.