La Passió d’Esparreguera, un espectacle “on la fe ajudarà a commoure l’espectador”

file (11)-min
Jesús entra a Jerusalem, en una escena de la Passió d'Esparreguera. | M. Marín

Quan l’actor Robert Gobern (Esparreguera, Baix Llobregat, 1964) encara era a l’interior de la seva mare, aquesta ja el portava a les portes de Jerusalem tot cridant i adorant Jesús com a mostra d’elogi en la seva entrada triomfal a la ciutat. L’acció, però, lluny de passar a Terra Santa, transcorria damunt d’un escenari d’Esparreguera, amb motiu de la Passió que s’hi representa des de fa 600 anys. En fa dos que n’és el director, i, actualment, representa el paper del rei Herodes i té dos fills que hi fan, respectivament, de centurió i de soldat ras. “Allà damunt, però, tots som una família”, afirma.

La Passió d’Esparreguera ja ha encetat una nova temporada i oferirà als espectadors que s’apropin al Teatre La Passió d’aquesta localitat del Baix Llobregat un nou format —de només dues hores i mitja— del seu espectacle sobre la vida i la mort del Messies, que es podrà continuar veient els dies 7, 13, 20 i 28 d’abril i 1 de maig. Un espectacle convertit en element cultural de referència en un municipi de poc més de 22.000 habitants que enguany substituirà el vers dels diàlegs per la prosa i tractarà d’ampliar el discurs històric de les seves escenes per no donar per sobreenteses algunes qüestions: “Els nois i noies que ens venen a veure ara no tenen el mateix coneixement sobre l’origen del cristianisme que fa seixanta anys”, subratlla Gobern.

El rei Herodes, interpretat per l’actor esparreguerí Robert Gobern. | Cedida

Prop de 400 persones damunt l’escenari —amb una ambientació musical i escènica que creix cada any “en destinar els diners que s’obtenen a millorar la representació”, n’assenyala el director— permeten que la continuïtat de La Passió d’Esparreguera tingui el futur assegurat: “És una roda, ja que els pares porten els fills i aquests, quan són grans, fan el mateix“. Amb aquesta tradició sota el braç, la fe, destaca Gobern, és “un element indispensable” per transmetre l’emoció que sempre s’hi ha volgut mostrar. “Si els actors no en tenen, no seran prou capaços d’entendre bé el propòsit de Jesús”, reflexiona.

La fe és, d’aquesta manera, “la que permetrà els milers d’espectadors que venen cada any a Esparreguera saber que la història de Jesús ha de plantejar-se com la d’algú que és bo i viu entorpit per un poder que el complica la vida“, admet. “Si això no es fa així —manté Gobern—, l’espectador no es commourà, i, per tant, es deixarà de percebre la idea que viure com ho va fer ell, tot ajudant els altres i sent una persona compromesa amb el seu temps, també és possible en l’actualitat“, conclou el director.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia