La festivitat de Sant Jordi d’enguany també ha servit perquè la parròquia de Santa Maria de Sants, a Barcelona, beneís una nova pintura dedicada al patró de Catalunya, obra de l’artista Joan Carles Osuna. La imatge, d’inspiració oriental, s’ha col·locat a l’atri del temple, en l’espai on anys enrere hi havia un antic retaule. D’aquesta manera, la benedicció ha anat acompanyada d’un concert a càrrec de la Coral d’Antics Alumnes de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, després d’amenitzar la pregària inicial de l’acte.
“Tot i que Sant Jordi té un lloc destacat a la façana de l’església, dins del temple no hi havia cap imatge seva”, com explica a Flama Ramon Batlle, rector de la parròquia. “Amb aquesta icona, recuperem simbòlicament un espai i reforcem la devoció cap a un sant amb molt d’arrelament al barri”, afegeix. La imatge contribueix, així, a fer present —també al seu interior— una figura estimada per la comunitat.
Segons Batlle, l’aportació de Joan Carles Osuna té una dimensió més enllà de l’estètica: “Aquesta icona introdueix un aspecte d’art oriental que fins ara no era present a l’església, però que dialoga amb una realitat creixent al barri: cada vegada hi ha més persones eslaves de tradició oriental. És una manera de fer-los sentir a casa, d’enllaçar la veneració a Sant Jordi amb la comunitat cristiana local”.
L’acte de benedicció ha tingut un marcat to de comunió i obertura, amb una gran participació de fidels i veïns. “L’art sacre és un aspecte a tenir molt present, sobretot pensant en els visitants del temple i en les persones allunyades de la fe, mitjançant l’art es pot començar a entrar en l’espiritualitat”, reflexiona el rector. Per a ell, la bellesa pot ser una porta d’entrada a la fe, especialment en un context com l’actual, on moltes persones s’hi apropen des de la sensibilitat artística.
A més, el sacerdot destaca que la comunitat cristiana ja està familiaritzada amb aquest tipus de representacions: “La Comunitat de Sant Egidi prega habitualment amb icones, i el seu ús està ben rebut per part de la comunitat, no és un element estrany, sinó una expressió viva de pregària i contemplació”.
Amb aquesta nova icona, Santa Maria de Sants reforça el seu compromís amb una espiritualitat acollidora i arrelada, on l’art juga un paper clau en la vivència de la fe i en el teixit comunitari del barri. La figura de Sant Jordi, renovada amb pinzellades d’or i significat, esdevé així pont entre tradicions, generacions i cultures.
