Com Gabriela Andia, nascuda a Bolívia fa 58 anys, però resident a Barcelona des dels últims divuit amb els seus quatre fills, un total de catorze usuaris —tots ells en situació de desocupació laboral i atesos per la delegació de Càritas diocesana a la ciutat comtal— van conèixer per primera vegada, el passat divendres 25 d’octubre, les capacitats que pot aportar-los la intel·ligència artificial per sortir del “pou laboral i psicològic” en què es troben, tal com defineix Andia.
El taller, celebrat a l’edifici de 42 Barcelona, situat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, al carrer Albert Einstein, va representar per a molts dels seus participants un últim intent per revertir situacions vitals que, com en el cas de la d’Andia, que pateix artrosi, porten a la desesperació: “Pel meu estat de salut —assenyala—, no puc continuar treballant en feines com les que he fet fins ara, principalment relacionades amb el sector de la neteja, i per això necessito endinsar-me en l’àmbit de la informàtica, que no està gaire pensat per a persones que ja tenim una certa edat i manifestem unes determinades limitacions”.
En sortir-hi, però, reconeixia haver trobat en la intel·ligència artificial un nou aliat per defensar-se davant d’una bretxa digital que, a Andia, l’ha deixat sense opcions de remuntar els seus desitjos laborals, “que s’estronquen, a més, amb el fet de ser estrangera”, reconeix: “Els prejudicis per qüestions d’origen o de color —afegeix— continuen ben presents tot i tenir la nacionalitat espanyola a la butxaca”.
Aquesta situació ha anat portant fins a una situació insostenible a persones com Gabriela Andia, que reflexiona sobre les possibilitats que s’obren per a ella davant d’aquesta nova eina tecnològica, actualment en vies d’estendre’s per molts àmbits de la societat: “La intel·ligència artificial, per a persones que ja havíem llençat la tovallola per trobar millors feines, ens proporciona un aire fresc, per bé que, davant la desesperació de qui prefereix llençar-la definitivament, també pot ser capaç de recomanar coses negatives”, assenyala la usuària de Càritas Barcelona.
“Totes les persones que atenem tenen una oportunitat laboral”
En aquest curs va ser-hi, també, Pol Rodríguez, tècnic laboral de Càritas i una de les primeres cares amb què es troben diàriament desenes de persones a la capital catalana en situació de vulnerabilitat econòmica i social, i, en molts dels casos, amb una família a càrrec. “La valoració per part de totes les persones que vam assistir és molt positiva —afirma Rodríguez—, ja que, a més de ser un taller pràctic, va servir per poder mostrar a les persones que atenem des de Càritas que tenen una oportunitat laboral“.
El taller forma part del projecte “Octubre Digital”, impulsat des de la Fundació Telefònica amb un compromís d’afavorir una digitalització que no deixi ningú enrere. “Durant tot el mes d’octubre, estem duent a terme diverses activitats solidàries de formació, lleure i sensibilització per integrar plenament diferents col·lectius a la societat digital. Aquestes activitats estan adreçades a nens i joves en situació de vulnerabilitat, persones amb discapacitat, aturats, migrants en risc d’exclusió i persones grans”, assenyalen els responsables d’aquesta institució.