Jordi Serrano Pons és metge de família de formació, però fa molts anys que va deixar la clínica per emprendre reconegudes iniciatives en l’àmbit de la salut digital global i planetària. Entre altres projectes, l’any 2008 va crear l’empresa social Universal Doctor per a facilitar que els metges poguessin comunicar-se amb un sistema de preguntes i respostes tancades amb pacients estrangers. L’any 2020, en plena pandèmia global, va crear Epidemixs, una App sorgida de la col·laboració d’Universal Doctor amb diverses organitzacions sanitàries i ofereix accés a informació contrastada sobre la infecció per coronavirus. El passat cap de setmana va estar a Roma coordinant la part europea de la trobada internacional de metges ‘Thank you doctor!‘, una campanya que reivindica el metge de família com una figura crucial per mantenir la qualitat de vida de tothom en les societats actuals.
Com va viure la trobada amb el Papa i com valora el seu suport a la campanya ‘Thank you, doctor’?
He viscut la trobada d’una manera intensa i amb una gran emoció. És molt important que el Papa doni suport al metge de família, que és la pedra angular del sistema sanitari i una figura del tot necessària perquè el sistema de prevenció, d’apropament, de personalització dels pacients a través d’aquella persona que els coneix de manera longitudinal en el temps, sigui possible. Una medicina sense el metge de família és una medicina desencisada. El Papa ho sap, i el fet que hagi beneït la campanya ho demostra.
Vostè és metge de família, però fa molts anys que es dedica a impulsar iniciatives que posen la tecnologia al servei de la medicina. En quina mesura les eines digitals, inclosa l’anomenada intel·ligència artificial, poden ajudar els metges de família en el seu dia a dia?
La tecnologia i la intel·ligència artificial han de servir per ajudar el metge a ser un professional lliure i tenir el màxim temps possible per poder estar a prop del pacient i poder-lo mirar als ulls; això vol dir que ha de contribuir a alliberar-lo de moltes tasques administratives i, sobretot, automatitzar molts processos repetitius i no fer-los més enrevessats.
La tecnologia, d’altra banda, també ha de ser una aliada a l’hora de treballar amb els pacients per prevenir malalties, que és un aspecte molt important, ja que evitar l’empitjorament de la salut implica una feina constant de prevenció. En aquest sentit, les eines tecnològiques permeten escalar i millorar molts processos massius que permeten comparar dades d’un pacient amb la resta de la població, o fer operacions que abans requerien de moltes anàlisis amb períodes més curts.
Què creu que aporta ‘Thank you, doctor!’ a la societat actual?
La campanya va començar amb Somos als EUA i s’ha portat a buscar el suport de la Santa Seu i del Papa, però té com a objectiu continuar buscant l’adhesió de moltes societats científiques, mèdiques d’arreu del món. La finalitat és donar èmfasi en la necessitat de reposicionar el metge de família en el lloc que li pertoca, que és el de ser una figura amb un coneixement profund del pacient que permet treballar en la cura preventiva i evitar en la mesura del possible que hi hagi ingressos hospitalaris. Això en un sistema sanitari com el dels Estats Units, on les persones no assegurades no sempre poden assumir les despeses que implica l’atenció mèdica, té molt de sentit. També té sentit en altres països en què la medicina de família està perdent presència.
Durant el cap de setmana de campanya a Roma, es va fer èmfasi en el vincle entre la figura del metge de família i la salut planetària que defensa el papa Francesc a Laudato Si’. En què consisteix aquesta relació?
El paper del metge implica cuidar les persones ajudant-les a adoptar hàbits de vida saludables que, al capdavall, repercuteixen en la salut del planeta, perquè com demostra Laudato Si’, tot està interconnectat, i no és possible la salut de les persones dins d’un planeta emmalaltit a causa, precisament, de molts dels hàbits de vida actuals.
Durant la seva ponència dissabte passat a l’Institut Agustinià de Roma, va parlar de com implementar innovacions sense fer augmentar la inequitat. En què consisteix això, exactament?
El metge de família és qui millor coneix els pacients, per tant, ha de tenir paper un paper fonamental a l’hora d’implementar les innovacions segons les necessitats de cadascú. Això permetria precisament no augmentar la inequitat, la diferència d’equitat en les polítiques sanitàries, en l’accés a medicaments, a proves diagnòstiques, entre altres coses.