La influència bíblica en els animals presents en l’art de l’edat mitjana

jordpacheco
L'exposició 'Bèsties'. | Albert Llimos - MEV, Museu d'Art Medieval

Quan fa uns pocs mesos, els responsables del MEV, Museu d’Art Medieval, van rebre la proposta de participar de la vuitena edició de la Setmana de la Bíblia, que se celebra aquests dies als diferents territoris diocesans de Catalunya, es van adonar de seguida que precisament tenien oberta una exposició que venia com l’anell al dit: es tractava de ‘Bèsties, animals en l’art medieval’, una mostra que permet conèixer l’empremta dels animals bíblics en l’art medieval i que aquest dimecres es podrà visitar de la mà del seu co-comissari, Marc Sureda.

De la serp a l’anyell: des del Gènesi fins a l’Apocalipsi, la Bíblia és plena d’animals. I molts d’ells, estan presents en aquesta mostra. “La visita guiada consisteix a descobrir aquells animals de l’exposició que tenen un relat bíblic al darrere i fer-ho al mateix temps que es llegeixen els textos sagrats que hi fan referència”, explica Sureda, també director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, entitat coorganitzadora de l’activitat.

‘Bèsties’, que des que va ser inaugurada el passat 30 de març ha acumulat milers de visites, va sorgir de la voluntat per part del MEV d’assajar exposicions sobre el món medieval a partir del fons de la seva col·lecció. Convençuts que el tema dels animals podria atreure un públic ampli, van buscar totes les seves obres que tenien animals, que eren moltes, i les van organitzar per tal de mostrar a través d’elles els múltiples aspectes que amaga l’edat mitjana.

“Quan vols explicar-ho tot, has de fer una tesi doctoral. Però si el que vols és muntar una exposició, has de parlar d’allò que et permet explicar les obres. I en aquest cas, les obres ens permeten dir moltes coses, no trobem a faltar res essencial”, comenta Sureda sobre l’exposició, que dona a conèixer factors que van des del simbolisme cristià fins al món profà, passant per qüestions de context o altres que expliquen per què els animals tenen una determinada forma. “Això ens va donar un relat de l’exposició amb temes diversos, entre els quals n’hi havia molts procedents de la Bíblia. Per tant, vam veure clar que podíem parlar d’animals bíblics a partir de la representacions animals en l’art medieval, que és generat en la cultura cristiana i que, per tant, en la Bíblia té una gran presència”, relata el comissari de l’exposició.

Pel que fa a les característiques artístiques distintives dels animals en l’art de l’edat mitjana, Sureda sosté que des d’un punt de vista formal hi ha una tendència a l’adscripció de la forma conceptual dels animals. “L’art medieval —explica Sureda— no és il·lusionista, no és impressionista, sinó abstracte, perquè sovint neix en el context del primer cristianisme, en què les representacions es veuen amb els ulls de l’Esperit i no tant amb els de la carn. Per tant, més que el naturalisme formal, el que interessa és veure els animals amb un aspecte convencional que no és el dels animals reals, però que reconeixem. I això ajuda a crear un imaginari medieval que és útil per comunicar tota una sèrie de conceptes sigui de caràcter religiós, moral o directament bíblics”.

Representats en capitells, retaules i objectes de tota mena. Sols o acompanyats. En escenes isolades o formant part de narracions més àmplies. La cultura de l’edat mitjana dona un gran relleu als animals, però Sureda subratlla que, així i tot, no es tracta d’un invent del món medieval, ja que en l’art es projectaven coses sobre animals abans de l’edat mitjana i encara es fa avui en dia en la cultura contemporània, que continua explorant el món animal en els camps de la literatura, el cinema, l’art, la publicitat, els videojocs o altres àmbits de la cultura tradicional. “Per això, en visitar Bèsties, la gent se sorprèn gratament pel fet de trobar punts de contacte amb la seva experiència quan veu que el drac, el centaure o l’unicorn, avui continuen sent presents en la cultura popular de diferents maneres”, conclou Sureda.

‘Bèsties, animals en l’art medieval del MEV’, es podrà conèixer aquest dimecres 24 de gener a les 17:00 hores en la visita guiada gratuïta amb inscripció prèvia escrivint al correu [email protected] o bé trucant al telèfon 938 869 360. L’exposició romandrà oberta visitar fins al 31 de març.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia