El Seminari Conciliar de Barcelona va acollir el passat dijous la tercera edició anual de la Fira d’Ocupació No m’ATURo, un espai que representa el primer contacte entre persones sense feina (o que volen canviar-la) i empresaris gràcies a la delegació de Càritas a Barcelona, amb l’objectiu d’establir-hi vinculacions laborals. En ella, més de mig miler de participants es van poder entrevistar amb responsables de les 25 empreses que van voler-s’hi apuntar (quatre més que en la darrera edició).
Unes entrevistes que van permetre als usuaris, principalment joves, d’entregar en mà els seus currículums i de crear uns primers vincles laborals amb empreses de sectors com ara de la neteja, el manteniment, la restauració, la consergeria o l’atenció al client. De fet, moltes de les persones que van sol·licitar-hi un treball viuen en situació d’atur i van manifestar la seva voluntat d’inserir-se al món laboral “per tal de sortir, en molts casos, de l’exclusió social” a què es veuen abocats, tal com apuntava Dessirée Garcia, responsable del programa de formació i inserció laboral de Càritas Diocesana de Barcelona. Una inserció que el 2022 van superar les xifres de l’any anterior.
“Trobar-te a l’atur desemboca, en molts casos, a patir situacions de pobresa. Segons la darrera Enquesta de Població Activa (EPA) de 2023, a Catalunya hi ha 164.000 famílies amb tots els seus membres desocupats. En aquest context, hi ha serioses dificultats per arribar a final de mes”, va manifestar Garcia. En aquest sentit, també va voler remarcar que “segons el darrer informe FOESSA (2022), 8 de cada 10 llars en què el sustentador principal està buscant feina viuen en exclusió social, i que són 176.000 persones les que es troben en aquesta situació a la diòcesi de Barcelona”.
Enmig d’aquest context, Càritas Diocesana posa en relleu la tasca portada a terme pel programa Feina amb Cor, a través del qual més de 6.500 persones han trobat feina des de 2013. Amb aquest instrument, la persona que n’és usuària disposa d’un assessor que la guia durant mig any en múltiples àrees. Durant el 2022, el projecte va atendre 941 persones, de les quals un 82% van trobar feina. D’aquestes, destaquen els joves d’entre 16 i 29 anys, que van tenir una taxa d’inserció laboral del 91%.