La Declaració Istiqlal de Jakarta: nova fita en el diàleg interreligiós promogut per Francesc

cropped-fav.png
L'imam Nasaruddin Umar i el papa Francesc, a Jakarta. | Vatican Media

Durant la seva històrica visita a Indonèsia, primera parada dins la seva gira per Àsia i Oceania, Francesc ha posat novament en relleu el seu interès per bastir ponts que impulsin el diàleg interreligiós i l’acció conjunta contra el canvi climàtic. Aquest cop ho ha fet en el marc d’una trobada amb l’imam Nasaruddin Umar a la mesquita Istiqlal de Jakarta, en un esdeveniment que ha reunit representants de les sis religions reconegudes oficialment a Indonèsia.

Durant la visita, el Papa i l’imam han estat junts a l’entrada del “Túnel de l’Amistat”, un pas subterrani que uneix la mesquita amb la catedral catòlica propera. Aquest túnel simbolitza el compromís d’Indonèsia amb la llibertat religiosa, i la imatge dels dos líders al túnel ha sigut un missatge clar d’unitat i respecte mutu.

Un dels moments més rellevants de la trobada ha sigut la signatura de la Declaració Istiqlal, document que estableix principis per a la convivència pacífica i l’acció conjunta entre religions. D’acord amb l’esperit del Document per a la Fraternitat Humana per a la Pau Mundial i la convivència comun, signat a Abu Dabi l’any 2019, aquest nou tractat condemna l’ús de la religió per justificar la violència i promou l’ús de la fe per resoldre conflictes i protegir la dignitat humana, vinculant la religió amb la responsabilitat ecològica.

Francesc, durant la signatura de la Declaració Istiqlal. | Foto: Vatican Media

L’acció a favor del medi ambient

La declaració també posa un èmfasi especial en l’acció contra el canvi climàtic. Assenyala que l’explotació excessiva dels recursos naturals ha contribuït al canvi climàtic, afectant sobretot les comunitats més vulnerables. Això suposa un repte important per a la coexistència harmònica dels pobles.

Per a Indonèsia, un país amb una gran biodiversitat i una de les selves tropicals més grans del món, la protecció del medi és crucial. En aquest context, el papa Francesc ha aprofitat la visita per cridar a tots els indonesis a unir-se en la protecció del planeta i la construcció de societats obertes, evitant l’extremisme i fomentant el respecte mutu.

La visita del bisbe de Roma a Indonèsia ha marcat un punt d’inflexió en el diàleg interreligiós, amb la signatura de la Declaració Istiqlal com a símbol de convivència pacífica i acció conjunta. Aquest document reflecteix la necessitat d’unir esforços per fer front a les crisis globals. Indonèsia, amb la seva biodiversitat única i pluralitat religiosa, s’ha convertit en un exemple de com la fe pot ser un vehicle per promoure la pau i la sostenibilitat mundial.

Un altre moment de la trobada. I Foto: Vatican Media

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia