La cultura popular catalana, protagonista de la segona part de la inauguració del Mil·lenari de Montserrat

cropped-fav.png
Els Castellers de Vilafranca han estat protagonistes d'aquest acte dominical a Montserrat. | Abadia de Montserrat

Després d’una històrica cerimònia civil celebrada dissabte al vespre, els actes d’inauguració dels mil anys de Montserrat han continuat aquest diumenge 8 de setembre amb la litúrgia solemne en la Basílica de Santa Maria, que s’ha omplert de gom a gom per viure aquesta primera missa que marca, també, l’inici dels actes litúrgics del Mil·lenari.

Coincidint amb la festa de les de les marededéu trobades, l’acte ha estat presidit per l’abat de Montserrat, Manel Gasch, i un dels moments més destacats ha arribat amb l’aixecament d’un pilar de cinc a dins de la basílica a càrrec dels Castellers de Vilafranca.

L’abat de Montserrat, Manel Gasch, durant la celebració d’aquest diumenge. | Abadia de Montserrat

Quan ha finalitzat la missa solemne, la pluja que ha caigut durant el matí ha fet canviar d’ubicació les actuacions de cultura popular, previstes a les tres places exteriors de l’abadia. L’interior de les arcades d’accés a la basílica, situades a la façana abans de l’atri, ha estat l’escenari d’aquestes actuacions.

La primera d’elles ha estat la dels Castellers de Vilafranca, els quals, malgrat l’alçada de l’espai, hi han pogut aixecar un pilar de quatre. Seguidament, ha estat el torn d’una actuació per part dels gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, en Treball i na Cultura, amb el “Ball d’Aniversari”, en commemoració dels mil anys del Monestir de Montserrat.

A continuació, s’ha estrenat la nova Sardana del Mil·lenari, composta per Josep Maria Serracant, a càrrec de Bellpuig Cobla. Aquesta ha estat composada per Josep Maria Serracant i Clermont i neix fruit de la col·laboració de SomSardana amb el Mil·lenari de Montserrat. Amb el títol de “Montserrat, mil anys!”’, la peça conté referències a composicions com ara el Virolai o la Salve montserratina i ha precedit una ballada de sardanes que també ha inclòs sardanes com Els Degotalls (Ricard Castells, 1945) i La Moreneta (Antoni Carcellé, 1947).

Ja abans d’acabar aquesta mostra cultural, el bon temps que ha fet durant la resta del matí ha permès que tant gegants com sardanistes s’animessin a sortir a la plaça de Santa Maria per veure ballar de nou els gegants i compartir plegats les últimes sardanes. 

+ “Vull demostrar a través de la sardana com d’important ha estat Montserrat per a Catalunya”

La pluja ha donat una treva i ha permès que es poguessin acabar els actes a la plaça de Santa Maria. | Abadia de Montserrat

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia