La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament diu que l’alto el foc a Gaza “no pot esperar més”

cropped-fav.png
Unes 450.000 persones han sigut desplaçades per la força de Rafah des del 6 de maig. | UNRWA

“Més de dos milions de vides palestines estan en joc; el dret internacional humanitari també. La humanitat no ha de permetre aquesta barbàrie”.

Aquesta és l’advertència que llança la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament en un comunicat en què s’exigeix un alto el foc immediat i permanent a Gaza, el respecte del dret internacional humanitari i la fi del “càstig col·lectiu” al qual està sent sotmesa la població palestina a la Franja.

En la nota, que ha coincidit amb el 76 aniversari de la Nakba, l’èxode palestí que es va produir l’any 1948 arran de la creació de l’Estat d’Israel, la Coordinadora recorda les “gairebé 35.000 persones palestines assassinades en els bombardejos d’Israel sobre Gaza” i els “més de dos milions de persones continuen atrapades a la Franja sense escapatòria“.

A més, denuncia la impunitat amb què estan sent bombardejats els hospitals, les escoles, els camps de desplaçats i les instal·lacions de Nacions Unides i les ONG. “El dret humanitari internacional s’està violant de manera sistemàtica”, assegura l’organització, que lamenta que, quatre mesos després que la Cort Internacional de Justícia ordenés al govern d’Israel “prendre mesures per a evitar un possible genocidi” a la Franja, la situació no ha fet més que empitjorar”.

En aquest punt, assenyala que “els bombardejos són incessants i la fam s’està utilitzant com a arma de guerra” i alerta que els pocs hospitals de Gaza que queden operatius “estan sobrepassats sense possibilitat d’atendre les enormes necessitats de la població, sense accés a energia, materials quirúrgics o medicines”.

“Mentrestant —afegeix el comunicat— els camions amb ajuda humanitària són retinguts sense que Israel permeti la seva entrada en la zona. La situació és catastròfica i l’entrada de l’exèrcit d’Israel a Rafah ha empitjorat encara més un context humanitari extrem”.

Carrers bombardejats a Gaza. | Getty Images

Més enllà de Gaza

La coordinadora també denuncia el “considerable augment” de la violència per part dels colons i l’exèrcit d’Israel sobre la població palestina a Cisjordània. Sobre aquesta qüestió, asseguren que la situació “és part d’una campanya de decennis” duta a terme “amb el suport per l’Estat per a desposseir, desplaçar i oprimir a aquesta població a la Cisjordània ocupada, inclosa Jerusalem Est, sota el sistema israelià d’apartheid”.

Així, assegura que “és urgent prendre totes les mesures que contribueixin a posar fi a aquesta greu crisi humanitària i a la sistemàtica violació de drets humans“. Amb aquest objectiu, remarca que el Congrés dels Diputats va aprovar una Proposició No de Llei (PNL) en què es contemplaven “mesures clares per a contribuir a la fi de les massacres a Gaza i en territori palestí ocupat.

La Coordinadora és la plataforma estatal d‘organitzacions socials i xarxes autonòmiques dedicades a la cooperació internacional, l’educació per a la ciutadania global i l’acció humanitària. Entre les més de 100 entitats adherides hi ha Càritas, Mans Unides o Entrecultures.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia