El sacerdot Cristòdulos Yonce (Volos, Tessàlia, 1978) va arribar a Barcelona el 2011, quan la presència de la comunitat ortodoxa grega a la ciutat era gairebé anecdòtica. “Des de la dècada de 1970, havíem tingut sobretot la visita de comerciants del meu país que venien a treballar i, els fidels que volien, tenien l’opció de gaudir de celebracions de sacerdots francesos que venien a fer-les a la Parròquia Grega Ortodoxa de Sant Nectari d’Egina“, de la qual Yonce és, en l’actualitat, qui presideix la divina litúrgia i administra la majoria de sagraments per a les poc més de quatre-centes persones que acostumen a participar-hi durant tot l’any, a la capella de la Mare de Déu de Montserrat que hi ha a la basílica de la Puríssima Concepció.
Satisfet amb la “cada vegada més bona” relació que manté aquesta parròquia amb la societat barcelonina (“des del tracte amb el consistori fins al que tenim amb les forces de seguretat o la Generalitat de Catalunya, passant per la bona sintonia que mantenim amb l’arquebisbat”, hi afegeix), Yonce obrirà aquest dissabte 6 de juliol les portes d’aquest lloc de culte als participants de la primera ruta ecumènica que organitzarà l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona. “Ens trobem com a casa des de fa anys —continua— i ara és moment per ensenyar, als qui són d’aquí, com és casa nostra“.
I subratlla: “Serà una oportunitat molt important perquè es conegui quina és la nostra realitat religiosa”. Una realitat, en aquest sentit, que compta en l’actualitat amb un sacerdot d’origen ucraïnès que, després de sortir del seu país a causa de la invasió russa i de rebre la benedicció de l’exarca que governa aquest territori administratiu, acompanya en les celebracions dels dissabtes i els diumenges a Sant Nectari d’Egina. És un membre més d’un col·lectiu que va començar “des de zero” quan va arribar el monjo arximandrita el 2011, però que ha passat d’estar formada únicament per grecs a tenir “descendents, nascuts a Catalunya, de persones que van venir de Grècia a Barcelona per construir les seves respectives famílies”, diu Yonce.
Una ruta per conèixer les branques del cristianisme ortodox
L’activitat que presentarà l’Oficina d’Afers Religiosos permetrà als assistents conèixer aquestes singularitats de primera mà, tot visitant els centres de culte d’algunes de les branques del cristianisme ortodox presents a la ciutat. El matí l’ocuparà una ruta per dues esglésies del districte de l’Eixample: d’una banda, l’Església ortodoxa grega de la parròquia de Sant Nectari d’Egina (Patriarcat de Constantinoble), i, de l’altra, l’Església ortodoxa de la parròquia de Protecció de la Mare de Déu (Patriarcat de Sèrbia).
A la tarda, tindrà lloc la visita de més esglésies situades als districtes de Sarrià–Sant Gervasi i les Corts, les quals seran la parròquia de Maria Reina, on es visitaran els patriarcats de l’Església ortodoxa búlgara, i la de l’Església apostòlica d’Armènia, així com la parròquia de Santa Nino (Patriarcat de Geòrgia).
Per participar en l’activitat, que és gratuïta, cal fer inscripció prèvia escrivint a [email protected]. Des de l’organització es recomana a les persones participants portar-hi aigua i calçat còmode.