La comunitat jueva de Barcelona recorda les víctimes de l’Holocaust i la revolta al gueto de Varsòvia

cropped-fav.png
Tropes de les SS custodien membres de la resistència jueva capturats durant la repressió de la revolta del gueto de Varsòvia. | Wikimedia Commons

La comunitat jueva de Barcelona (CIB) celebrarà avui a les 19h una trobada en honor a les víctimes de l’Holocaust i recordarà els 80 anys de la revolta jueva al gueto de Varsòvia. Ho farà a l’Institut Français de Barcelona, en un acte titulat “Resistència” i organitzat conjuntament amb la Fundació Col·legi Hatikva. El de Varsòvia va ser el primer aixecament destacat dels jueus contra l’opressió nazi, i va tenir lloc entre el 19 d’abril i el 16 de maig de 1943. 

L’acte comptarà amb la presència de Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat. Per la seva parta, Daniela Rosenfeld, directora del Festival de Cinema Jueu de Barcelona, serà l’encarregada de les projeccions audiovisuals amb què comptarà l’acte, que també inclourà representacions artístiques organitzades pel Moviment juvenil Yajad de la CIB, el Projecte Xoà de Barcelona, la Federació de Joves Jueus a Espanya (FEJJE) i el Col·legi Hatikva. 

L’encesa de sis espelmes evocarà la memòria dels sis milions de jueus assassinats en mans del nazisme entre 1933 i 1945. També seran homenatjats els joves, dones, nens i partisans que van lluitar al front de batalla, tots els infants que van morir i totes aquelles persones que, malgrat no ser jueves, van ajudar les víctimes de la persecució nazi.

Malgrat que va ser una revolta durament reprimida per les forces de les Schutzstaffel (SS), organització paramilitar al servei d’Adolf Hitler, l’episodi és recordat encara avui per la valentia dels habitants jueus del gueto polonès, creat el 1940, un any després de l’ocupació de Polònia per part de les tropes nazi. El gueto de Varsòvia va ser un dels més gran del país, va arribar a tenir prop de mig milió d’habitants i va ser concebut com un espai de trànsit abans de les deportacions que conduïen les famílies jueves al camps d’exterminis. Milers de persones, però, van morir abans de ser deportats a causa de les terribles condicions d’insalubritat en què vivien al gueto.

L’acte conclourà cap a les 21h amb l’himne nacional d’Israel, l’Hatikva.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia