La Comissió d’Investigació sobre la Pederàstia a l’Església del Parlament de Catalunya ha tornat a citar al cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, per al pròxim divendres 2 de febrer a les 9:45 del matí. Ho ha fet després de considerar com a no vàlids els arguments jurídics al·legats pel purpurat per no assistir a la compareixença, inicialment prevista pel passat dilluns 29 de gener.
El també president de la Conferència Episcopal Espanyola va ser citat en qualitat de testimoni davant d’aquesta comissió que té com a objecte l’anàlisi i investigació de les violències sexuals comeses contra infants i joves en l’àmbit de l’Església catòlica, els àmbits escolar, esportiu i de lleure.
El cardenal va enviar el passat divendres 26 de gener una carta al Parlament i als mitjans de comunicació en la qual va justificar la seva negativa a comparèixer emparant-se en sentències del Tribunal Constitucional. En la missiva, va indicar que “l’atribució de comportaments il·lícits que mereixen una pena o una sanció està tan sols reservada als jutges i els tribunals d’ordre penal o als òrgans de l’administració”.
A més a més, Omella va recordar que l’Església espanyola ja va col·laborar amb la investigació que va dur a terme el Defensor del Poble a petició del Congrés dels Diputats, els resultats de la qual van ser presentats el passat 27 d’octubre per Ángel Gabilondo. El president dels bisbes espanyols també va fer referència a l’auditoria sobre els abusos encarregada per la mateixa CEE al despatx Cremades & Calvo Sotelo, presentada a finals de 2023, així com a ‘Para dar luz‘, un informe que busca oferir tots els elements necessaris per comprendre la situació sobre aquesta realitat.
Carlos López Segovia, l’únic compareixent al Parlament
Aquests treballs de l’Església catòlica en matèria d’abusos van ser els que va defensar aquest dilluns davant la comissió Carlos López Segovia, vicesecretari per a Afers Generals de la Conferència Episcopal Espanyola. López, que va ser l’única de les sis persones citades inicialment que va comparèixer, va assegurar que l’Església havia estat una de les institucions que més s’ha esforçat durant els darrers anys per fer front als abusos sexuals a menors.
En aquest sentit, el també promotor de justícia del Tribunal de la Rota va desglossar algunes dades recollides per l’informe ‘Para dar luz’. Entre elles, les 152.000 persones que, entre sacerdots, catequistes, mares i pares, nens i adolescents, van rebre formació durant els darrers dos anys en matèria de prevenció dels abusos.
“Sense ser el sector més afectat d’aquests tipus de delictes, l’Església ofereix l’experiència apresa d’aquesta dolorosa situació col·laborant amb la justícia i afegint des del seu propi dret intern garanties addicionals sobre l’eficaç persecució d’aquests delictes i evitar que es puguin tornar a produir”, va afirmar López, assegurant també que totes aquestes mesures són “complementàries” i “afegides a les previstes per la legislació estatal”.