La CEE debatrà sobre el pla integral de reparació a les víctimes d’abusos el pròxim 9 de juliol

descarga
César García Magán i José Gabriel Vera, durant la compareixença d'aquest dijous. | Foto: CEE

La segona Assemblea Plenària Extraordinària de la Conferència Episcopal Espanyola que abordarà específicament els abusos sexuals a menors ja té data oficial: serà el 9 de juliol. I el pla, un nom: ‘PRIVA’ (Pla de Reparació Integral a les Víctimes d’Abusos sexuals a menors i persones vulnerables equiparades en dret), una cosa altisonant, i que es preveu “si escau”, que tots els bisbes donin la seva aprovació. També, les congregacions religioses, que volen participar amb veu, i vot, en la implementació de qualsevol mesura.

Un text en el qual no han participat directament les víctimes, però que el portaveu de la CEE, César García Magán, va apuntar que “està orientat a la reparació integral de les víctimes d’abusos sexuals en l’àmbit de l’Església, principalment en aquells casos en què ha mort el victimari o el cas ha prescrit, per a oferir una reparació adequada que respongui a la demanda que cada pas particular requereix”. Sí, hi haurà reparació econòmica, va aclarir Magán.

“El PRIVA no entra en el nombre de xifres, sinó que s’activa un protocol d’actuació, un camí perquè les víctimes puguin acudir a l’Església“, va apuntar Magán, que va admetre que el pla no atendrà a totes les víctimes, sinó només “aquells casos que no és possible seguir per via judicial, però sí una obligació moral per a trobar-se”. No hi haurà, doncs, un pla per a totes les víctimes, només per als casos prescrits.

“Hi ha línies paral·leles, gairebé una coordinació, amb les indicacions del Govern”, va aclarir Magán.

¿Què ha passat amb tots els informes encarregats i rebuts, des de l’auditoria de Cremades a l’informe del Defensor del Poble, passant per les peticions de les víctimes? Magán va sortir per la tangent per a apuntar que tot “està integrat en ‘Per a donar llum'”, un polèmic informe que ha estat durament criticat per les víctimes d’abusos.

“Implicarà una personalització, escoltant cada víctima“, va assenyalar, sense descartar cap mena de matèria, “també un suport econòmic a les víctimes”. Segons la nota de premsa de l’episcopat, la Permanent “ha estudiat el Pla i ha realitzat diverses aportacions que s’han incorporat al text”.

El PRIVA ha estat elaborat pel Servei d’Assessorament de les Oficines per a la protecció de menors, i ha anat incorporant les observacions dels bisbes en les seves diferents reunions; les idees recollides en el Missatge al Poble de Déu “Enviats a acollir, sanar i reconstruir” (Plenària novembre 2023); les indicacions del Consell Episcopal d’Assumptes Jurídics; de l’òrgan de Compliance de la Conferència Episcopal; i de la CONFER. Res es diu, en aquesta nota, de la participació de les víctimes.

Sobre elles, el portaveu de la CEE va assenyalar que “hi ha hagut trobades entre les parts, alguns han transcendit i altres no”, sense precisar si es convidarà les víctimes a aquesta plenària extraordinària. “Mai direm el que les víctimes han dit aquí. És un terreny sagrat el que trepitja. Se’ls convida sempre a aquestes trobades, cadascuna opta i la seva assistència o no, que és legítima, respectem i res a comentar”.

Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb Religión Digital.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia