Els bisbes espanyols creen una comissió d’arbitratge per a estudiar denúncies d’abusos prescrites

descarga
El portaveu de la CEE, César García Magán, amb Josetxo Vera. | CEE

Encara que en públic s’obstinen a afirmar que la qüestió dels abusos està tancada després de la presentació de la segona part de l’informe ‘Per a donar llum‘ (que no així l’auditoria Cremades), la veritat és que els bisbes espanyols tenen molta feina a fer, especialment quant a les víctimes.

Potser, fruit d’això, ha estat l’aprovació, per part de la Comissió Permanent, d’una “Comissió d’arbitratge prevista en el Pla de Reparació Integral a les Víctimes” la missió de la qual, tal com assenyala la nota de premsa de la CEE, és “l’estudi de les denúncies presentades en les Oficines de Protecció de menors, però que, per diversos motius, no poden tenir recorregut en l’àmbit civil, canònic o penal”.

Les reparacions econòmiques es faran “cas per cas”, encara que Magán va demanar no centrar-se únicament en les indemnitzacions per a no “mercantilitzar a les víctimes”. També hi haurà una comissió per establir barems, formada per experts, per a cada cas, amb psicòlegs, metges, acompanyants.

I és que el pla de reparació integral a les víctimes d’abusos ha estat una de les claus d’aquesta Permanent amb marcat caràcter preelectoral. Així, els bisbes han estudiat “el nou esborrany que incorpora les observacions dels bisbes i les idees recollides en el Missatge el Poble de Déu de la Plenària”, un text que serà aprovat per aquesta al març.

El cost de Cremades


Quant a l’auditoria elaborada pel bufet Cremades&Calvo Sotelo, Magán va subratllar que “l’assumpte està tancat des del punt de vista econòmic”, calcant el cost que va avançar Religión Digital: “El preu final han estat 1.225.000 euros”.

Quant al valor, el portaveu de la CEE va insistir que “l’auditoria és valuosa en si mateixa, s’han incorporat els suggeriments valuosos, i després ‘Per a donar llum’ és un informe que contempla la realitat dels abusos completament, un treball de síntesi i recull tots els moments anteriors”, però va voler centrar-se en “mirar al futur i proveir per a atendre el passat”, posant a la víctima en primer lloc. “Ens interessa la cerca de la veritat i de la justícia, esclarir els fets, establir responsabilitats”.

En un altre ordre de coses, els bisbes van treballar el futur dels seminaris, acordant la creació d’una comissió ad hoc, presidida per Jesús Vidal i formada per vuit rectors de diferents zones d’Espanya, per a treballar conjuntament aquest assumpte, el cronograma del qual s’abordarà definitivament en la plenària de març. Entre els temes proposats, una enquesta per a tots els bisbes sobre la situació dels seminaris i el document base de treball lliurat pel Dicasteri del Clergat.

Un document sobre migracions, el treball sobre el Sínode, els punts de treball de la Plenària de març i el seguiment d’Àbisde media i altres assumptes econòmics també van marcar aquests dos dies de treball en la CEE.

*Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb el portal ‘Religión Digital’

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia