La Catedral de Barcelona estrena ‘La Talaia’: realitat augmentada per descobrir la ciutat des de les altures

cropped-fav.png
Vista de Barcelona des del terrat de la catedral. | José Luis Gómez Galarzo

Des d’aquesta setmana, la Catedral de Barcelona compta amb un nou reclam pels centenars de visitants que rep diàriament. Es tracta de ‘La Talaia de Barcelona’, un innovador servei de realitat augmentada que permet descobrir, des dels recentment restaurats terrats del temple, la silueta arquitectònica de la ciutat i alguns dels punts més emblemàtics. 

“Aquesta nova experiència immersiva i interactiva facilita la comprensió del paisatge urbà de Barcelona i dels seus entorns des d’un dels seus punts més privilegiats”, asseguren els responsables de la catedral sobre una iniciativa que, a través d’un dispositiu electrònic i una aplicació intuïtiva, permet explorar la ciutat en 360° i obtenir informació detallada de 45 punts d’interès organitzats en tres categories: edificis i monuments, edificis religiosos i patrimoni natural. 

La iniciativa permet explorar la ciutat en 360° i obtenir informació detallada de 45 punts d’interès. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Entre els llocs més destacats que es poden contemplar des d’aquest privilegiat mirador hi ha la Sagrada Família, la Basílica de Santa Maria del Mar, el Palau de la Generalitat, el Camp Nou, el Parc Güell, la muntanya de Montjuïc o la Torre Glòries. Més enllà de l’entorn urbà, en dies clars es poden apreciar punts de la geografia catalana com les costes del Maresme, del Llobregat i del Garraf, així com altres llocs de l’interior com les muntanyes del Tibidabo, el Montseny i Montserrat.

‘La Talaia de Barcelona’ està disponible en set llengües –català, castellà, anglès, francès, italià, alemany i coreà– i forma part del conjunt d’iniciatives tecnològiques impulsades des de la catedral en els darrers anys per apropar el patrimoni a la ciutadania i als visitants. El 2018 es va implementar una audioguia interactiva amb contingut visual i sonor, i el 2023 es va introduir una experiència de realitat virtual amb ulleres 360°. 

Aquesta nova experiència immersiva i interactiva facilita la comprensió del paisatge urbà de Barcelona. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

La voluntat d’innovar de la catedral

Sobre les característiques de l’aplicació, Jaime Solano, fundador i director general de GVAM, empresa encarregada del desenvolupament tècnic de la iniciativa, apunta que és una eina amb capacitat de “sobreposar a la càmera del mòbil elements digitals que ajuden a entendre millor la realitat”. “L’aplicació inclou sistemes de geoposicionament per saber on s’està, sistemes que tenen a veure amb l’orientació i una mica d’intel·ligència artificial per saber quins són els elements que capta la càmera”, detalla Solano.

El director de GVAM —empresa que gestiona grans monuments i museus a Espanya— destaca la voluntat innovadora de la Catedral de Barcelona, amb la qual ha treballat per impulsar les darreres iniciatives tecnològiques. “És un plaer treballar-hi, perquè sempre hi ha hagut valentia i desig de voler orientar el visitant intentant transmetre-li la informació de la forma més innovadora”, comenta Solano. 

La pujada als terrats està inclosa en l’entrada a la catedral. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Una nova finestra a la ciutat

Amb la restauració i obertura total de les cobertes, la catedral ofereix aquesta nova finestra a la ciutat per continuar facilitant la descoberta i comprensió del seu entorn històric i cultural. “És un gran atractiu per als qui venen de fora però també per a la gent de Barcelona, ja que poder veure la ciutat des del seu mateix cor és una experiència diferent que deixa agradablement sorprès tothom”, destaca Josep M. Turull, canonge administrador de la catedral.  

La pujada als terrats està inclosa en l’entrada a la catedral, que inclou l’audioguia, l’experiència de la realitat virtual, i les visites a la Sala Capitular, al Museu Diocesà i l’església de Sant Sever, inaugurada el passat mes de febrer després d’un procés de més de cinc anys de restauració. “Volem que visitar la catedral sigui una experiència enriquidora a través de la història, des dels romans, passant pels visigots, el romànic, el gòtic i el barroc”, conclou Turull. 

Josep Maria Turull, canonge administrador de la Catedral de Barcelona. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia