L’Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona acollirà el pròxim dijous 16 de novembre a les 19:30 hores l’acte de lliurament del III Premi Abat Marcet al millor llibre religiós i a la millor pel·lícula humanista en català.
Enguany, el jurat d’aquest premi convocat per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, ha decidit per consens unànime atorgar el guardó ex aequo a Jordi Tomàs, pel llibre Cuixà, exili i refugi. Un testimoni al peu del Canigó (1965-1985) (L’Avenç, 2022), i a Montserrat Camps Gaset, editora de Pregàries cristianes antigues (Ateneu Universitari Sant Pacià, Facultat de Filosofia de Catalunya, Facultat de Teologia de Catalunya, 2021). En l’apartat audiovisual, el reconeixement ha sigut per a Santi Trullenque, per la pel·lícula El fred que crema.
Cuixà, exili i refugi, s’endinsa en la història d’un grup de vuit monjos expulsats de Montserrat i enviats al monestir de Sant Miquel de Cuixà, al Conflent, on van esdevenir referents en la resistència contra la dictadura franquista en la seva darrera etapa. A partir de més d’un centenar de testimonis i un gran nombre de citacions provinents d’arxius, llibres, revistes, diaris, audiovisuals i fins i tot cançons, Jordi Tomàs ofereix mostra per primera vegada un període clau en la història de l’Església catalana i de Catalunya.
Pregàries cristianes antigues, editat per la professora de Filosofia Grega a la Universitat de Barcelona, Montserrat Camps Gaset, reuneix quaranta pregàries traduïdes al català d’una selecció de figures de la primera Església, i dona prioritat a aquells textos o autors menys coneguts o no encara traduïts. Més de la meitat de les pregàries han estat traduïdes del grec, però també del siríac, l’hebreu, el copte, el llatí i l’armeni. El llibre presenta la traducció catalana de cada pregària confrontada sempre amb el text original.
El fred que crema, del realitzador barceloní Santi Trullenque, és una història centrada en la vida rural a l’Andorra en temps de la Segona Guerra Mundial. El film, com ha assenyalat el jurat, mostra valors propis de l’humanisme i la superació del mal en l’infantament d’una nova vida. Filmada a Andorra en català i estrenada l’any 2022, la pel·lícula recrea una societat de parròquies, llogarets i masies, un món de secrets en què destaca l’ajut de la comunitat a fugitius jueus de l’extermini nazi.
Tercera edició del premi
El Premi Abat Marcet al llibre religiós en català va ser lliurat per primer cop el 2019 (al bisbe Sebastià Taltavull per Brots) i per segon cop el 2021 (ex aequo a Marion Muller Collard per L’altre Déu. El plany, l’amenaça i la gràcia i a Jordi Cervera per Els exiliats i empresonats de la Bíblia). L’objecte d’aquest premi biennal al llibre religiós en català és “reconèixer l’obra més rellevant des del punt de vista del seu interès temàtic i de qualitat del text”. El guardó porta el nom de l’abat de Montserrat Antoni Maria Marcet i Poal (1878-1946), en homenatge al seu compromís en favor de la llengua catalana.
L’acte de lliurament d’aquesta tercera edició del premi, comptarà amb la participació de Joan Maluquer i Ferrer, president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Pere Navalles i Concepció Huerta, membres dels jurats, Mn. Josep Taberner, rector de Pals i Begur, i Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. La cloenda anirà a càrrec de Pau Riuró, organista assistent de la catedral de Girona.