Per al sacerdot i teòleg Andrés Torres Queiruga (Ribeira, la Corunya, 1940), “l’Església encara ha de madurar si vol acceptar el matrimoni homosexual”. D’aquesta manera es va expressar, el passat dijous a la sala d’actes de Cristianisme i Justícia, davant d’un centenar de persones que van assistir a la presentació de CRISTIAN*S RAR*S (Claret, 2024), el primer llibre del teòleg i activista Enric Vilà (Barcelona, 1965). “Ell ha estat un bon conseller per a mi a l’hora de publicar-lo —admetia Vilà a Flama abans de l’acte— i, com em va dir, pot ser una obra que pot ajudar a capgirar l’actual concepció eclesial sobre aquest col·lectiu”.
Queiruga va acompanyar Vilà en una presentació en què també van participar l’antropòleg, biòleg i escolapi Ramon M. Nogués, el filòsof i jesuïta Xavier Alegre, i la periodista Lucía Montobbio, que va actuar-hi com a moderadora, i en què el primer que es preguntaven les persones que hi van assistir va ser quin era significat que hi ha darrere del títol de la publicació. “En el món actual, ets rar si ets homosexual i ets rar, també, si ets cristià”, va apuntar Vilà per desfer la incògnita, al principi de la seva intervenció.
L’obra ofereix una anàlisi sobre les quatre “fonts clau”, com va definir l’autor, que, des del camp de la teologia, han sigut rellevants en les anomenades teologies LGTBI i queer (en català, “rar”); així, se centra en la Bíblia inclusiva i l’amor de Jesús, i repassa el passatge de la curació del criat del centurió. Tot seguit, narra com persones LGTBIQ+ han aconseguit un reconeixement eclesial; i a continuació, presenta raons bíbliques, teològiques, morals, ètiques i experiencials per a la defensa d’un matrimoni homosexual consentit per l’Església. Finalment, detalla la manera com aquestes comunitats han aconseguit ecumènicament “una plena igualtat dels seus integrants a les esglésies”, com va resumir el també membre de l’Associació Cristiana de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Catalunya (ACGIL),
“Fiduccia Supplicans permetrà fer passos endavant”
Després de partir de la base que “Jesús mai no va dir res sobre l’homosexualitat i no va fer-ne cap condemna”, Vilà va reconèixer que en moments de la història “la Bíblia ha estat utilitzada com a arma llancívola per part d’alguns sectors que han volgut fer mal al col·lectiu homosexual”. La seva concepció, en canvi, és que “la paraula de Déu és una paraula que es podria definir com a inspiradora“.
Preguntat sobre Fiducia Supplicans, document doctrinal que va publicar el passat mes de desembre el Dicasteri per a la Doctrina de la Fe per tal d’aprofundir en el significat pastoral de les benediccions, Vilà va afirmar que “és un text positiu” i que, en pretendre ampliar la doctrina, “genera passos endavant, però també certes incomoditats”, va dir Vilà. “Però com més puguem argumentar les idees que tenim i que defensem des de fa anys, més ens podrem continuar coneixent els uns als altres”, va concloure.