Mor a 98 anys Jürgen Moltmann, el teòleg de l’esperança

cropped-fav.png
Retrat de Jürgen Moltmann I CMI, Peter Kenny

El dilluns 10 de juny de 2024 va morir a Tubinga (Alemanya) Jürgen Moltmann, un dels teòlegs cristians més influents i llegits de la postguerra. Tenia noranta-vuit anys i era professor emèrit de Teologia Sistemàtica a la Universitat de Tubinga.

Nascut el 1926, Moltmann va tenir una infantesa poc religiosa, però les seves experiències durant la Segona Guerra Mundial van deixar una profunda empremta en ell. Els seus tres anys com a presoner de guerra el van portar primer a la desesperació i finalment a la conversió, trobant Déu en el patiment humà. El 1952 es va casar amb Elisabeth Moltmann-Wendel, una destacada teòloga i pionera de la teologia feminista i ecològica contemporània. Junts van escriure diverses obres i van tenir quatre filles.

Moltmann va ser un ecumenista compromès i membre de la Comissió de Fe i Constitució del Consell Mundial de les Esglésies (WCC, per les sigles en anglès). Entre 1968 i 1983 va participar per mitjà d’aquest organisme en nombroses reunions, conferències i diàlegs ecumènics. Es va doctorar a la Universitat de Gotinga el 1952, va ser pastor a Bremen i més tard professor a l’Acadèmia de l’Església de Wuppertal i a la Universitat de Bonn, establint-se definitivament a Tubinga el 1967, fins a la seva jubilació el 1994.

El llegat de Jürgen Moltmann continuarà inspirant generacions futures amb la seva teologia de l’esperança, que ha deixat una empremta indeleble en la història de la teologia mundial. Per això, diverses persones i institucions l’han volgut recordar en rebre la notícia del seu traspàs.

Jürgen Moltmann i la seva esposa Elisabeth Moltmann Wende, Alemania, 1970 I @CMI

El moderador del Consell Mundial d’Esglésies, el Rev. Prof. Dr. Heinrich Bedford-Strohm, ha destacat que “la teologia de l’esperança de Moltmann ha quedat inscrita en la història de la teologia mundial“. “Amb la seva mort, s’ha apagat la vida d’un gran teòleg i d’una gran persona, un home amb un cor enorme”, ha assegurat.

A aquestes paraules, s’han afegit les del secretari general del Consell Mundial d’Esglésies, el Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay, que destaca que “la contribució a la tasca ecumènica de Moltmann ha estat crucial i els llaços d’amistat entre ell i els dirigents del CMI, molt forts”. També ha dit que per a la seva generació, la teologia de Moltmann ha estat una “inspiració”, mentre que a Sud-àfrica, “la seva obra va ser llegida amb avidesa mentre lluitàvem amb esperança contra l’apartheid, publicacions que continuen sent guia i estímul per a tots nosaltres”.

El Rev. Prof. Dr. Ioan Sauca, que va treballar per al CMI des de 1994 i va ser el seu secretari general en funcions entre 2000 i 2003, va afegir que en les visites que va rebre de Moltmann a l’Institut Ecumènic de Bossey, “establia animats debats amb els estudiants”. I va posar en relleu l’interès que el professor tenia en el diàleg amb l’Ortodòxia. “Moltmann va construir una relació i una amistat molt fortes amb el teòleg ortodox romanès Dumitru Stăniloae”.

Moltman va ser pioner de la teologia política, la teologia ecològica i la teologia cristiana posterior a l’Holocaust. Una de les seves obres més conegudes és “Teologia de l’esperança“, publicada en anglès el 1967. En ella, el professor va replantejar radicalment l’escatologia, tradicionalment entesa com la doctrina cristiana de “les últimes coses”, per centrar-se en el fonament de l’esperança en la fe cristiana i l’exercici responsable d’aquesta esperança en el pensament i l’acció en el món actual.

Portada Teologia de l’Esperança, publicat per Ed. Sígueme I Fotomuntatge Agència Flama

El bisbe primat de l’Església de Noruega, el Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, que va ser secretari general del CMI de 2010 a 2020, ha compartit que en rebre la notícia de la mort de Jürgen Moltmann, “el meu cor s’omple de tristesa i profunda gratitud, la seva vida i la seva obra com a teòleg, mestre i dirigent de les esglésies en les darreres dècades, han estat un regal immens i inigualable per a la comunitat ecumènica”.

Moltmann afirmava que la veritable esperança cristiana no s’ha de confondre amb simple optimisme, sinó que comença amb la resurrecció de Crist i la seva promesa d’una nova vida.”En la crucifixió, veiem la identificació de Déu amb els éssers humans i el seu patiment; en la resurrecció, som testimonis de la promesa de Déu de sanar i transformar l’existència humana i tota la creació”. La teologia de Moltmann perdurarà en temps d’incertesa, recordant la importància de mantenir l’esperança viva en la fe i l’acció.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia