Julián Muñoz: “La Germandat de Nostra Senyora de les Angoixes té un paper actiu al barri Gòtic”

xpv
Julián Muñoz. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

El d’enguany era el quart Divendres Sant que Julián Muñoz (Barcelona, 1986) processonava pels carrers de Barcelona com a Germà Major de la Germandat i Confraria de Nostra Senyora de les Angoixes, des de la parròquia de Sant Jaume, i que vivia aquesta jornada amb la mateixa intensitat de sempre. “És un dia que comença molt d’hora —subratllava—, ja que mentre organitzem una celebració litúrgica al migdia, l’església roman oberta per als fidels, germans [una seixantena] i veïns que volen veure la Mare de Déu, ja preparada per sortir, a mitja tarda”. Són les hores prèvies a la tradicional sortida de la verge pels carrers del barri Gòtic de la capital catalana i que té la seva principal particularitat en la sortida del temple.

Així era com una munió de veïns i turistes s’aplegaven davant d’aquesta església del carrer de Ferran de Barcelona per veure sortir un pas “que no passa per la porta del temple si no es fa passar arran de terra”, assenyalava Muñoz. Les dimensions d’una estructura que “el pròxim any estarà enllestida del tot” després de substituir una d’anterior provoquen cada Divendres Sant una complexa maniobra per part de tots els membres de l’entitat, i que Muñoz considera com “un dels moments més emotius de tot el recorregut”.

Les portes del temple, atapeïdes de públic esperant la sortida de la verge de les Angoixes. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Un recorregut, així doncs, que “aquest 2025 ha estat modificat per les obres que han deixat impracticable la Rambla de Barcelona”, com deia el confrare, i que feia treure la imatge per uns altres espais de la ciutat. Aquesta era una nova representació de religiositat popular que enguany no comptava ni amb el rector de Sant Jaume, Joan Cabot, ni amb el consiliari de la confraria, Andreu Salinas: “El primer, perquè també és rector de la basílica de Santa Maria del Pi i no podrà acompanyar-nos; i, el segon, perquè aquests dies és fora”, sentenciava el Germà Major. Això no obstant, la comitiva rebia la benedicció, un cop arribava a la Catedral de Barcelona, per part de l’arquebisbe i cardenal Joan Josep Omella.

Record especial als morts per la DANA a València

Recorrent el barri Gòtic amb una medalla de la patrona de València en record als morts per la DANA, una de les novetats d’enguany que remarcava Muñoz era l’acompanyament musical que es rebia per part de l’Agrupació Musical de Nostra Senyora de la Serra, de Santa Coloma de Gramenet. “Els seus integrants ens van acompanyar en moltes edicions passades de la Setmana Santa i, després d’uns anys sense fer-ho, tornen a estar amb nosaltres”, apuntava aquest Germà Major sobre un acompanyament sonor que també comptava amb una soprano que sorprenia tothom mentre cantava a la verge en un tram del recorregut.

Julián Muñoz, aquest passat divendres a Barcelona. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Una germandat viva al barri

“Som una germandat molt viva durant tot l’any”, manifestava Julián Muñoz des de la parròquia de Sant Jaume, conscient de la tasca social que desenvolupa en aquest punt de la ciutat comtal: “Sempre pensem com es pot fer créixer el culte i la devoció a la Mare de Déu, i com podem aconseguir que el barri estigui orgullós d’ella, tant els que formen part de la confraria com els joves que aposten per inscriure’s”, afegia.

“La qüestió principal no és només sortir per Setmana Santa”, posava en relleu el Germà Major, “sinó viure cada dia de l’any la nostra germandat, assistint en les tasques de caritat que posem en marxa per ajudar a qui més les necessita, fent formació quan convingui i, fins i tot, acompanyant i preparant els joves que volen rebre el sagrament de la confirmació, celebrant dinars, divertint-nos i vivint com una gran família”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia